PRVI KOLEGIJ ŽUPANA NAKON LOKALNIH IZBORA – O gospodarenju otpadom i dinamici uspostavljanja centara

Datum objave: 15. 7. 2021. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – U Zagrebu je 14. srpnja održana sjednica kolegija župana Hrvatske zajednice županija, prva nakon svibanjskih lokalnih izbora. Uz razmjenu iskustava, Kolegij je rezultirao raspravom o brojnim važnim temama među kojima i onom glavnom, vezanom uz centre za gospodarenje otpadom te dinamikom njihova uspostavljanja. Uz prve ljude Županija, sjednici je nazočio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

U prostoru Hotela Hilton Garden In u Zagrebu je 14.srpnja održan kolegij župana Hrvatske zajednice županija, prvi nakon svibanjskih lokalnih izbora i prva prilika da se svi novoizabrani vodeći ljudi hrvatskih županija okupe i rasprave o važnim temama. Glavna tema sjednice bila je vezana uz centre za gospodarenje otpadom, odnosno dinamiku njihova uspostavljanja, zbog čega je sjednici nazočio čelni čovjek Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je u izlaganju naglasio da uspostava učinkovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom zahtijeva partnerski odnos svih sudionika: resornog ministarstva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedinica lokalne i regionalne samoprave, te u konačnici građana.

U tom je kontekstu istaknuta važnost županija u razvoju projekata koji bi riješili obradu miješanog komunalnog otpada, ali i aktivnosti na povećanju količina odvojeno sakupljenog komunalnog otpada. Osvrćući se na glavnu temu kolegija potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i koprivničko-križevački župan Darko Koren je istaknuo: „Centri za gospodarenje otpadom jedan su od ključnih elemenata za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom te pitanja vezana uz njihovo djelovanje zahtijevaju odgovoran pristup svih sudionika. Promjene u sustavu, bile one pozitive ili negativne, odražavaju se na mikrorazini i građanima koji na primjeru svog naselja, općine, grada ili županije procjenjuju kvalitetu i održivost gospodarenja otpadom. Mogućnosti recikliranja sve su veće, a nove tehnologije u tom području su u zamahu i omogućuju ekološki prihvatljivije procese. Uspostava održivog sustava neće samo poboljšati kvalitetu života naših građana, već se tu otvaraju i ozbiljne prilike za razvoj tog segmenta gospodarstva i nova zapošljavanja.“, zaključio je Koren naglasivši kako je svaki centar za gospodarenje otpadom individualni projekt zbog čega na isti način treba pristupiti i rješenjima.

Detaljno stanje stupnja realizacije sustava gospodarenja otpadom predstavio je Josip Grgić, voditelj Grupacije centara za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj. Od trinaest centara trenutno rade samo dva – Kaštijun i Marišćina, a Biljane Donje i Bikarac su u procesu izgradnje. Centri Piškornica, Doline, Tarno, Babina Gora, Lećevica i Lučino Razdolje su u postupku javne nabave za izgradnju, dok su Šagulje, Grad Zagreb i Orlovnjak u pripremi dokumentacije za prijavu projekata za EU. Osnovna problematika koja se ovdje javlja je problem financiranja CGO u novom Operativnom razdoblju (OPKK 2014-2020 / ESIF 2021-2027) te zbrinjavanje goriva iz otpada i mogućnost izgradnje objekta za energetsku oporabu otpada. sufinanciranje. Osnovna problematika koja se ovdje javlja je problem financiranja CGO u novom Operativnom razdoblju (OPKK 2014-2020 / ESIF 2021-2027) te zbrinjavanje goriva iz otpada i mogućnost izgradnje objekta za energetsku oporabu otpada.

U preostalom dijelu sjednice raspravljalo se o planiranim aktivnostima Zajednice za naredno razdoblje u kojem će poseban naglasak biti stavljen na sljedeće teme: efikasnije upravljanje školama i institucijama u nadležnosti županije, uvođenje kvalitetnog javnog linijskog prijevoza, decentralizacija dijela državne imovine, EU projekti te pitanje rješavanja zahtjeva vezanih uz imovinsko-pravne odnose na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Na kraju sjednice dogovoreno je kako će se u rujnu održati još jedan kolegij župana kao priprema za izbornu Skupštinu Hrvatske zajednice županija na kojoj će se birati novo vodstvo Zajednice za iduće dvije godine.

TEKST: S. T.           FOTO: hrvzz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn