PRVA GODINA U OBNOVLJENOJ KNJIŽNICI: Čim uđete u požešku knjižnicu dogodi se čarolija – svijet postaje bolje mjesto!

Datum objave: 15. 3. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradska knjižnica Požega 15. ožujka obilježila je prvu obljetnicu rada u obnovljenim prostorima. Požeško središte kulture prvu godinu rada i obilje dobrih rezultata obilježilo je na najbolji način – s korisnicima.

Knjižnica godine, odnedavno ovjenčana i Kolektivnom nagradom Grada Požege, prvu godinu rada u uvjetima kakve hram pisane riječi zaslužuje baš onako kako se to od ove najsvjetlije točke požeškog kulturnog kruga i očekuje – prigodno, tiho, sofisticirano i posvećeno korisnicima.

Podsjetimo, nakon 175 godina bogate knjižnične djelatnosti, Gradska knjižnica Požega prošle je godine, 15. ožujka, otvorila vrata nove Knjižnice – otvarajući tako i prostor za novi koncept rada, nove programe i povećanje kvalitete usluge za korisnike ali i za cijelu zajednicu. Nakon godinu dana ostvareni su impresivni rezultati i prepoznatljivost koji su Knjižnici donijeli prestižnu titulu Knjižnice godine na nacionalnoj razni, ali i sve brojnije korisnike, posjetitelje i obožavatelje. Početna namjera da knjižnica postane drugi dnevni boravak, mjesto susreta, učenja i uživanja, a korisnik sustanar, suradnik i partner učvrstila je korijenje pa sad buja, raste i razvija se na ponos knjižničara, na radost svih nas.

Na tom tragu, 15. ožujka, od 13 do 20 sati bilo je vrijeme rezervirano samo za susrete. Bez protokola, bez službenih čestitanja, samo oni i mi, naši knjižničari i mi korisnici, mali i veliki, novi i dugogodišnji. Bilo je tu i ugodnih iznenađenja – tombola, Sajam knjiga, igra i listanje, “švrljanja” po policama do mile volje. A ako ste baš željeli svoje oduševljenje zabilježiti i to je bilo moguće – u kratkim snimanim razgovorima. I pri tom vas nagrade – besplatnim upisom! E kad se slavlje slavi s darovima za goste, a ne slavljenika, što možeš više poželjeti?

Svoje dojmove rado su s nama podijelili Tena Mravak i Teo Kifer. Oboje su rado i često u knjižnici, sa svojim potrebama, razlozima i željama. Tena već godinu dana dolazi u knjižnicu i oduševljena je.

“Prostrana je, puno toga možemo ovdje raditi. Na drugom katu ima društvenih igara, ima ih i u Dječjem odjelu, “Čovječe ne ljuti se” i drugih. Za one koji žele, tu su te igrice, ali ima i puno knjiga. Rado dolazim ovdje i nastavit ću dolaziti. Hajdemo reći da mi je knjižnica postala baš – drugi dnevni boravak,” kaže nam Tena.

Teo je knjižnicu i njene potencijale upoznao iz drugog kuta – onog znanstvenog. “U knjižnicu dolazim od lipnja prošle godine. Najviše vremena sam proveo na Znanstvenom i studijskom odjelu dok sam pisao svoj diplomski rad. A naravno, dok sam pisao, puno vremena sam u pauzama provodio i na Odjelu za mlade i multimediju gdje sam se opuštao. Više nisam student, no i dalje redovito posjećujem knjižnicu. Ovo je lijepo mjesto u kojem je dovoljno jednostavno doći, sjesti, sabrati misli. Jako je dobra stvar što imamo ovakvu knjižnicu u Požegi jer tu stvarno ima sadržaja za sve uzraste, a najviše bih knjižnicu preporučio studentima,” rekao nam je Teo. A pohvale, izraze oduševljenja čuli smo i od drugih.

Jer, kada prođete kroz vrata Knjižnice, u tom ozračju svjetlosti, mudrosti i svekolikih civilizacijskih postignuća, događa se čarolija… Kao da ste ušli u neku drugu dimenziju – oko vas su svi istomišljenici, riječi su odjednom ugodnije, pokreti mekši, hod mirniji, pozdravi topliji, osmijesi iskreniji – postajemo bolji ljudi. I svijet odmah postaje bolje, ljepše, prisnije i pristojnije mjesto. Ne vjerujte mi na riječ. Iskušajte sami tu čaroliju.

TEKST: Sanja Pok                   FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn