PROVEDBA ZAKONA O ZAŠTITI ŽIVOTINJA – Znaju li svi gradovi i općine što je kontrola mikročipiranja i zašto je ona bitna?

Datum objave: 09. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB- “Često na upite koje postavljamo općinama i gradovima o kontroli mikročipiranja dobivamo odgovore da su proveli kontrolu iako: nemaju pristup bazi Lysacan niti su kupili čitač mikročipova. Iz čega proizlazi da gradovi i općine ne znaju što je kontrola mikročipiranja i zašto je ona bitna, objavila je Mreža za zaštitu životinja na svojoj Facebook stranici:

“Zakonom iz 2017. predviđena je kontrola mikročipiranja pasa koju su jedinice lokalne samouprave trebale organizirati do 30. lipnja 2018. godine. Često na upite koje postavljamo općinama i gradovima o kontroli mikročipiranja dobivamo odgovore da su proveli kontrolu iako: nemaju pristup bazi Lysacan niti su kupili čitač mikročipova. Iz čega proizlazi da gradovi i općine ne znaju što je kontrola mikročipiranja i zašto je ona bitna.

Međutim, kada neki grad ili općinu prijavimo veterinarskoj inspekciji zato što nisu proveli kontrolu mikročipiranja često dobivamo vrlo neobične obavijesti o postupanju po prijavi. Tako nam je primjerice veterinarska inspektorica odgovorila da je jedan veliki grad proveo kontrolu mikročipiranja pasa iako: nema pristup Lysacanu, ne posjeduje ni jedan čitač mikročipova niti posjeduje ugovor s nekom veterinarskom organizacijom koja bi za njega provela kontrolu. Zatim, na prijavu jedne općine da nije provela kontrolu mikročipiranja od strane veterinarske inspekcije, odgovoreno nam je da je općina predočila račun kojim je dokazala da je kupila čitač mikročipova – i to je inspekciji bilo dovoljno da napiše da je općina izvršila svoje obveze iz čl. 94. Zakona o zaštiti životinja.

Iz ovakvih odgovora možemo izvući samo dva zaključka: ili inspekcija ne zna što je kontrola mikročipiranja pasa ili im provedba Zakona o zaštiti životinja i nije baš u interesu, pogotovo kada bi optužne prijedloge trebali pisati lokalnim šerifima. Mislimo i jedno i drugo,” zaključili su entuzijasti iz Mreže za zaštitu životinja.

A, mi mislimo da su oni u pravu.

IZVOR: Mreza.za.zastitu.zivotinja

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn