PROTUGRADNA OBRANA I MOTRITELJSKI SUSTAV – Najavljeno postavljanje novih klimatoloških i kišomjernih postaja

Datum objave: 15. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA- Glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Branka Ivančan – Picek boravila je danas u Požeško-slavonskoj županiji. U Velikoj vijećnici Požeško – slavonske županije, održan je sastanak župana, gradonačelnika i načelnika na temu protugradne obrane i automatizacije mreže meteoroloških postaja.

Problematika obrane od tuče u Republici Hrvatskoj nameće se kao jedna od intrigantnih tema već gotovo više od dva desetljeća. Pomaci se naziru jer Državni hidrometeorološki zavod iz strukturnih fondova EU provodi projekt modernizacije i automatizacije mreže postaja, najavila je glavna ravnateljica dr. sc. Branka Ivančan – Picek koja je zahvalila svim čelnicima u Županiji i načelnicima općina za dodjelu lokacija za buduće automatske meteorološke postaje. Na području Požeško-slavonske županije bit će postavljeno sedam klimatoloških postaja i isto toliko kišomjernih postaja što je značajno povećanje jer ovog trenutka je vrlo slab motriteljski sustav na ovom području.

“Radi se oko 450 budućih postaja u Republici Hrvatskoj, od toga veliki dio novih lokacija za postaje nalazi se i na području Požeško-slavonske županije što nam je izuzetno drago, jer očekujemo da ćemo s implementacijom cijelog tog sustava značajno poboljšati motrenje vremena a samim tim i klime što će dovesti do značajnih poboljšanja i u prognozi, pogotovo ekstremnih vremenskih i klimatskih događanja. Dodijeljene lokacije ključne su za uspostavu takvog monitoringa i sustava praćenja vremena i klime,” naglasila je.

Od neučinkovitog sustava obrane više vrijedi pravodobna najava pojave poput tuče, rekla je gošća. “Što se same operativne brane od tuče tiče, to je veliko pitanje koje traje više do 20 godina. Zakon obrane od tuče u ingerenciji je Ministarstva poljoprivrede, a operativni provoditelj je DHMZ i dok zakon postoji kao takav, mi ćemo ga provoditi u okviru datih financijskih i ostalih mogućnosti. Moramo biti svjesni da postoji velika potreba za racionalizacijom kompletnog sustava i financija, što naravno zahvaća i samu operativnu obranu od tuče, tako da smo mi na neki način primorani polako ukidati raketnu obranu od tuče jer jednostavno novaca nema, pogotovo dotok iz županija postaje sve manji. Zakon tretira da županije moraju plaćati do 0,1 posto što se različito tumači i to nam je veliki problem. S druge strane , kao stručna ustanova mi smo dobili zadatak od Ministarstva poljoprivrede da napravimo analizu učinkovitosti sustava u RH, napravili smo je prošlog ljeta i na temelju svih znanstvenih pokazatelja, na temelju preporuka Svjetske meteorološke organizacije čija je i Hrvatska članica, učinkovitosti takvog sustava – nema. Znači kad nema pokazatelja da je takva metoda učinkovita, nije preporuka da se ona i provodi. I upravo to je stvar prijepora u posljednjih 20-tak godina, ali kako sam naglasila, dok god postoji zakon mi ga poštujemo i provodimo. To je operativni sustav koji se provodi na području Sjeverne Hrvatske, bez neke veće modernizacije u posljednjih 20 godina, a tuča nije pojava koja pada samo na tom već i na ostalim dijelovima što smatramo da bi država trebala financijski regulirati taj dio. Uz to , tuča je samo jedna od ekstremnih vremenskih pojava koja nanosi štetu u poljoprivredi, veće štete, pokazuju to naše analize, donosi suša. Suša je jedan od najvećih štetnih utjecaja na poljoprivredu i štete su više od 40 posto od svih ekonomskih pokazatelja. Tu je i mraz koji kada se pojavi, djeluje na puno većim površinama nego tuča. U svjetlu klimatskih promjena ukazuje se da će ti ekstremni vremenski poremećaji biti još češći i još veći, moramo se moći prilagoditi i naučiti s tim živjeti što znači kako bi bilo puno učinkovitije da se taj novac koji se ovog trenutka daje u operativnu obranu od tuče preusmjeri bar dijelom i pomogne našim poljoprivrednicima na osiguranju od prirodnih elementarnih nepogoda. To je stajalište struke, a kako će se dalje stvari razvijati ovisi o Ministarstvu poljoprivrede i Vlade RH, o njihovoj odluci i daljnjim koracima. Sigurno je da ćemo još u 2020 godini operativnu obranu od tuče imati u ovim gabaritima kako smo obavljali i ove godine, dakle uglavnom s generatorima,” zaključila je Ivančan – Picek.

“Činjenica je da je zakonski okvir kada je u pitanju financiranje od tuče jedna stvar, a spoznaje i iskustva struke nešto novo. Ovaj današnji sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i uprave, upravo je na tom tragu. Nama je u Požeško-slavonskoj županiji svaka informacija na ovu temu vrlo važna, upravo iz razloga jer smo poljoprivredni kraj i naši poljoprivrednici trebaju informacije što ih u budućnosti čeka i na koji način zaštiti svoja dobra, ” rekao je zamjenik župana Vedran Neferović.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn