PROSLAVLJENE VELIKE OBLJETNICE – Gradska bolnica Nova Gradiška svečano proslavila niz velikih godišnjica

Datum objave: 03. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

n

NOVA GRADIŠKA – Iako je 170 godina nedovoljno daleka povijest za znanstvenike, itekako je značajna za instituciju, ali i za grad. Jer, riječ je o gotovo dva kontinuirana stoljeća humanosti i predanog rada, učenja i prikupljanja iskustava, 170 godina spašavanja i dočekivanja života, vremenu koje bi svaku sredinu učinilo važnom, ponosnom, ali i urbanom. Jer, naselje bez bolnice ne može se nazvati gradom. A, da je uistinu grad, iako jedan od najmlađih, dokazala je Nova Gradiška, slaveći jubilej kakvog se ne bi postidjele ni puno veće sredine-170.godina podružnice Gradske bolnice, 60.godina podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, 120 godina kirurgije, 60.godina interne i 50.godina pedijatrije. Proslava značajne obljetnice bila je i prilika za podsjećanje na sve one, manje i više poznate, koji su požrtvovano radeći svoj posao, gradili i grad, utkajući u njega i dio sebe.

Od davne 1846. i vojne bolnice, do današnjih dana, novogradiška bolnica, kao i priča o njenoj povijesti i razvoju, istovremeno je i priča  o razvoju grada, ali i dokaz kako su zdravstveni radnici oduvijek bili posebno važan dio zajednice- pokretači društvenog razvoja, inicijatori i vizionari, intelektualci i stručnjaci koji su profesionalno gradeći sebe, gradili i izgradili i Novu Gradišku. Značaj obljetnice, ali i kvalitetu jedine zdravstvene ustanove na prostoru od Slavonskog Broda do Zagreba prepoznali su i brojni ugledni gosti, pomoćnica ministra zdravlja, dr.sc.Delfa Radić-Krišto, prodekan osječkog Medicinskog fakulteta za međuinstitucijsku suradnju i razvoj, prof.dr. sc.Radivoje Radić, ravnatelj slavonskobrodske bolnice, primarijus dr.sc. Josip Samardžić, predstojnik Gradske bolnice Nova Gradiška i zamjenik ravnatelja Opće bolnice dr.Josip Benčević, Slavonski Brod, dr.Josip Kolodziej, dr.Slavica Konjević Pernar, predsjednica novogradiške podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, kao i voditelji odjela-slavljenika-dr.Damir Japundžić,voditelj odjela interne i dr.Dubravka Klobučar, voditeljica pedijatrije.

nn

I mada su službeni, iznimno ponosni domaćini svečanosti bili prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić i župan brodsko posavski, Danijel Marušić, liječnici, sadašnji i nekadašnji, brojne medicinske sestre i drugo boolničko osoblje, bili su istinske i jedino važne „zvijezde večeri“. Jer, da nije bilo njih, njihove stručnosti, humanosti i predanosti posljednjih 170 godina, ne bi bilo ni zdravstvene ustanove s istinskim renomeom koju su gradili i izgradili brojni ugledni liječnici, stručnjaci i intelektualci, među kojima prije svega valja spomenuti dr.Andriju Štampara,pionira narodnog zdravlja, utemeljitelja javnozdravstvene službe, autora ustava svjetske zdravstvene organizacije, liječnika koji je prva praktična znanja sticao upravo u novogradiškoj bolnici. U 170 godina duge i burne povijesti, novogradiška bolnica pamti i tri rata, od kojih još uvijek nosi vidljive ožiljke onog posljednjeg Domovinskog. Riječ  je o godinama u kojima je bolnica, ali i svi oni koji su je činili, predanošću i požrtvovnošću, radeći i u nemogućim uvjetima, boreći se s osobnim traumama i strahovima, pobjeđujući neljudskost, svakodnevno spašavala živote, čuvajući tako i grad, godine u kojima je bolnica, prije svega, potvrdila stručnost, humanost i profesionalnu kvalitetu svog tima,  ali i spremnost da, kao zdravstvena ustanova sa stoljetnom tradicijom, u svakom trenutku, odgovori na najteže izazov, godine, na  koje i bolnica i Novogradiščani, mogu s pravom biti ponosni.

I mada novo poglavlje u životu bolnice tek treba biti ispisano, rođendani i obljetnice su prava prilika i za nove planove. Jedan od onih posebno izazovnih,ali i realno itekako ostvarivih, zasigurno je i nastavak ulaganja u visoko obrazovanje, poglavlje u koje su i bolnica i grad, s puno entuzijazma zakoračili prošle godine, otvaranjem dodiplomskog studija sestrinstva. Novi veliki iskorak mogao bi donijeti i fakultet radiologije, nova sjajna priča kroz koju bi Nova Gradiška dugoročno moga postati akademski grad, sredina koja prati suvremene trendove, ali i prepoznaje značaj obrazovanja, prije svega kroz razvoj medicinskih znanosti. Grad i svi njegovi sugrađani, kao i pacijenti s velikog dijela Zapadne Slavonije, to svakako zaslužuju. A, tradicija obvezuje.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn