DAN ŽUPANIJE: Požeško-slavonski župan Tomašević: Sve što radimo nevažno je ako mlade ne zadržimo na ovom području

Datum objave: 21. 4. 2017. | Kategorija: Društvo

 

n

POŽEGA – Povodom Dana Požeško-slavonske županije danas je održana Svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Svečanoj sjednici nazočio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Visoka 807 obljetnica od prvog spomena Požeško-slavonske županije razlog je za slavlje ali i prilika da se analiziraju postignuti rezultati i realizirani projekti u proteklom razdoblju, naglasio je u svom govoru požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Požeško-slavonska županija prošla je brojna turbulentna razdoblja kroz povijest, a danas mi činimo sve kako bi ovom području vratili stari sjaj. Na časnu funkciju župana izabran sam prije četiri godine i u te četiri godine trudio sam se dati ono najbolje od sebe kako bi život mojih sugrađana bio bolji. Moram priznati kako sam nekada i sam bio iznenađen sporošću sustava i granicama koje su se pred nas postavljale. Ali sada, s vremenskim odmakom mogu reći kako sam zadovoljan onime što smo postigli,” naglasio župan Tomašević dodajući kako se razvoj županije treba promatrati kroz brojne projekte koji su pripremljeni ili su u pripremi, u vrijednosti od nekoliko milijardi kuna.

“Tu se prije svega radi o sustavu odvodnje, aglomeraciji Lipik i Pakrac, aglomeraciji Požega, aglomeraciji Pleternica, akumulaciji Šumetlica i Kamenska. Prije više od dvije godine ovdje su se dogodile poplave ali i suše koje su nanijele ogromne štete od preko 280 milijuna kuna. Stoga je izgradnja akumulacija pitanje opstanka na ovim prostorima,” naglasio je župan. Požeško-slavonska županija donijela je i program potpore poljoprivrednog razvoja za razdoblje 2016/2020 godine, a završen je i natječaj za razminiranje poljoprivrednog zemljišta u vrijednosti 30 milijuna kuna koje će se financirati iz programa Ruralnog razvoja RH, a početak razminiranja očekuje se početkom idućeg mjeseca. Kao osnivač srednjih i osnovnih škola Požeško-slavonska županija intenzivno radi i na povezivanju znanosti i gospodarstva što je posebice vidljivo na novom modelu Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi prema kojem će učenici sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem biti spremni za vođenje svojih obiteljskih gospodarstava. “Radi se Regionalnom centru kompetencija u poljoprivredi i prehrani koji će biti dio regionalne distributivne mreže s visokom razinom stručnosti nastavnika, a u svrhu olakšanja i usklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta,” rekao je župan.

nn

Veliki napori uloženi su i u obnovu škola kroz projekt energetske učinkovitosti. Na provedbi projekata sustavno radi i Razvojna agencija Panora – ukupno je završeno na desetke projekata, od čega je u provedbi 15, a na ocjenjivanju još 37 ukupne vrijednosti preko 200 milijuna kuna. U fazi pripreme su tri velika projekta – Kuća graševine ukupne vrijednosti 52,5 milijuna kuna, Regionalni centar kompetencija vrijedan 32 milijuna kuna, te Revitalizacija povijesnih građevina u Lipiku vrijednosti preko 70 milijuna kuna. Županija vodi brigu i o zdravlju svojih stanovnika kroz zdravstvene institucije, a Županijska skupština nedavno je proglasila pakračku bolnicu bolnicom hrvatskih veterana, a krajem ovog mjeseca Opća županijska bolnica u Požegi potpisat će sporazum o bespovratnim sredstvima EU za izgradnju dnevne bolnice u iznosu od preko 40 milijuna kuna. Dom zdravlja Požeško-slavonske županije dobit će 6 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU za obnovu i nabavu opreme za šest zgrada na području županije i za sve koncesionare. Nije zanemaren niti turizam i odrađeni su brojni značajni projekti, a Županijska uprava za ceste odradila je radove redovitog održavanja na 103 županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine 474 kilometra. Za te radove uloženo je 40 milijuna kuna, a novih cesta asfaltirano je u duljini 26 kilometra vrijednosti 27 milijuna kuna.

“Najvažnije za razvoj ovog kraja je riješiti prometnu izoliranost, brza cesta, odnosno, izlaz na autoput ključ je razvoja i iznimno sam ponosan što je u tijeku ishođenje lokacijske dozvole, a prije nekoliko dana predstavljena je i trasa kojom će ići brza cesta i nadam se brzom početku radova,” naglasio je župan te dodao kako je jedna od potvrda dobrog upravljanja županijom i provedena revizija gdje je Državni ured za reviziju prvi puta u novijoj povijesti županije izrazio bezuvjetno mišljenje.”Sve ovo o čemu sam govorio bilo je i bit će nevažno ako ne uspijemo zadržati mlade ljude na ovom području, da svoju budućnost grade u Požeško-slavonskoj županiji. Županija stipendira 70 studenata, koji će se, najiskrenije se nadam vratiti u svoj kraj, a stečeno znanje iskoristiti na najbolji mogući način. Imamo ogromne potencijale za razvoj ali do sada to nije bilo prepoznato. Dolaskom nove Vlade i ministara koji više ne zaobilaze našu županiju zamah u razvoju je očekivan, posebice s projektom Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. Siguran sam kako se više nećemo osjećati kao da nismo dio Hrvatske,” zaključio je župan Tomašević zahvalivši svima na dosadašnjoj suradnji.

nnn

U ime svih nazočnih župana prigodnim riječima Dan županije domaćinima je čestitao brodsko-posavski župan Danijel Marušić, a posebnu čestitku uputio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. “Za mene kao predsjednika Vlade nije bilo dilema da za Hrvatsku u 2017 godini nema veće zadaće od toga da se pruži ruka prema pet slavonskih županija, prema istoku Hrvatske. To radimo s punim uvjerenjem i zato smo osmislili projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kako bismo još više pridonijeli ravnomjernom razvoju Hrvatske, pomogli ruralni razvoj i poljoprivredu, unaprijedili gospodarstvo, potaknuli malo i srednje poduzetništvo te unaprijedili prometnu povezanost slavonskih županija. To su sve pitanja koja nosi projekt Slavonije a koja moraju pomoći da se istok Hrvatske digne te da se smanje negativni trendovi poput iseljavanja mladih. To je naš zajednički cilj i mislim kako smo oko toga postigli široki politički konsenzus i sada je važno da nacionalna sredstva, sredstva koja imamo na raspolaganju iz europskih fondova budu taj dodatni motor, dodatni generator ukupnog razvoja,” naglasio je Plenković.

DSC00145

Uz načelnike, gradonačelnice i gradonačelnike s područja županije, svečanosti su prisustvovali i gosti pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška i Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban , župan karlovačke županije Ivan Vučić te obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak. Na svečanosti su dodijeljena i priznanja pa je Povelju zahvalnosti Požeško-slavonske županije koja se prvi puta dodjeljuje ove godine dobila Osnovna glazbena škola Pakrac, Godišnje nagrade dobili su Tomislav Stokić zapovjednik je DVD-a Lipik, Udruga vinogradara, vinara i voćara VINO-KAP Kaptol i Ličko zavičajno društvo Vila Velebita. Dobitnik nagrade za životno djelo ove je godine popularni Boris Ćiro Gašparac koje se zahvalio u ime svih nagrađenih. Program proslave Dana županije nastavlja se večeras humanitarnim koncertom za djevojčicu Rinu Beble koji će se održati u SD Tomislav Pirc od 20,00 sati, a sutra je na središnjem Trgu sv. Trojstva Sajam obiteljskih gospodarstava koji će biti otvoren od 10,00 sati.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn