PROMOCIJA – “Radiološka mjerenja linija, osi i kutova koštano-zglobnog sustava” – udžbenik i pomoć struci u svakodnevnoj kliničkoj praksi

Datum objave: 06. 11. 2015. | Kategorija: Društvo

1

POŽEGA – U prostoru Gospodarske komore predstavljena je monografija  “Radiološka mjerenja linija, osi i kutova koštano-zglobnog sustava” autora doc. dr. sc. Damira Matokovića, prim.dr. med. Izdavač je “Medicinska naklada” a predstavljanje je održano u organizaciji HAZU Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Opće županijske bolnice, Matice hrvatske – Ogranak u Požegi, te Hrvatskog liječničkog sindikata.

O knjizi su uz autora govori akademik Marko Pećina, recenzenti prof. dr. sc. Savo Jovanović i prof. dr. sc. Miroslav Hašpl te ispred nakladnika Anđa Raič. Ova knjiga nastala je kao logičan slijed stručnog, znanstvenog i nastavnog djelovanja, naglasio je predstavljaju knjigu recenzent prof. dr. sc. Miroslav Hašpl. “Ispred nas se nalazi monografija koja je plod dugotrajnog rada na sumiranju dosadašnjih podataka i saznanja na polju odnosa, osobito linija i kutova u koštano-zglobnom sustavu. Ovaj udžbenik sadrži 11 poglavlja, 321 stranicu i 840 ilustracija. Knjiga je namijenjena studentima pete godine medicine kao nadopuna dijela gradiva predviđenog planom i programom kolegija Ortopedije na sveučilišnom integriranom preddiplomskom i diplomskom studiju medicine. Jednako je izuzetno korisna specijalistima i ortopedije, traumatolozima, radiolozima, pedijatrima, fizijatrima, neurokiruzima, i liječnicima obiteljske medicine. Predstavlja pomoć u svakodnevnoj kliničkoj praksi jer su na jednom mjestu sumirana saznanja iz ovog područja. Bit će pomoć i u nizu specijalističkih medicinskih i nemedicinskih specijalosti, u edukaciji i u svakodnevnoj praksi,” pojasnio je Hašpl.

2

Riječ je o jednoj čudesnoj knjizi velike stručne vrijednosti i značenja, naglasio je akademik Marko Pećina. “Kao  i sve medicinske specijalnosti ortopedija je prošla svoj povijesni razvoj  do današnjeg dana, ali posebno otkriće rengenskih zraka skreće put ortopedije u naglom razvoju prema današnjem dobu. Kolika je korist od primjene rengenskih zraka u ortopediji najbolji je dokaz ova knjiga. Sve medicinske discipline u ranijoj fazi svog razvoja i rasta oslanjale su se na empiričko djelovanje, na iskustveno djelovanje, pa tako i ortopedija ali to se upravo promijenilo otkrićem rengenskih zraka. Ali kako provoditi u ortopediji analitička istraživanja bez mjerenja – nemoguća misija! I tada započinje era mjerenja i na temelju provedenih mjerenja i razlučivanje normalnog od patološkog. Kako su se ta radiološka mjerenja razvijala i umnožavala, najbolje nam govori ova čudesna knjiga i divim se kolegi Matokoviću koji je uspio objediniti tu silnu množinu podataka,” naglasio je akademik Pećina.

01

“Knjiga je stručna i bavi se problematikom koja je “kruh svagdašnji” ortopeda, traumatologa, fizijatara, radiologa i svih koji su  uključeni u liječenje bolesnika s koštano-zglobnom patologijom. U knjizi su sistematizirano opisana  mjerenja po pojedinim dijelovima tijela i na taj način je po prvi puta u Hrvatskoj, pa možda i šire, na jedan sustavan način obilježena ova problematika. Naime, obično su mjerenja uključena uz neke druge bolesti pa se samo usput spominju, a ovo je prvi udžbenik koji to cjelovito i sustavno opisuje,” naglasio je o knjizi docent Matoković koji uz svoj rad u Općoj županijskoj bolnici u Požegi ima i nastavno iskustvo kao suradnik katedre za ortopediju i fizikalnu rehabilitacijsku medicinu Sveučilišta J.J. Strossmayer  u Osijeku.

Dodaje kako je namjera bila – upravo olakšati pristup informacijama i znanju budućim generacijama. “Kroz svoju edukaciju svim mi učimo, a kada čovjek radi struku, radi jedan posao 30 i više godina, onda jednostavno osjeti u jednom trenutku  potrebu da prenese i na taj način olakša učenje svim onim generacijama koje dolaze  iza njega, da ostavi nešto iza sebe kako bi unaprijedio i na ovaj način struku  – ne samo direktno liječenjem. To je sve ono što smo mi možda teže prolazili jer nismo imali iz čega učiti, a prvenstveno je znanje izuzetno važno da bi uspješno mogli obavljati svoj posao,” zaključio je Matoković. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Požega.

TEKST: Sanja Pok   FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn