PROMOCIJA KNJIGE GENERALA MILJENKA CRNJCA : “Napisao sam svoja sjećanja jer ljudski život prolazi, ali naša djela ostat će vječna”

Datum objave: 27. 10. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U sklopu programa obilježavanja  26. obljetnice osnutka požeške 123. brigade u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, uz potporu Grada Požege i Požeško-slavonske županije, večeras je održana svečana promocija knjige prvog zapovjednika legendarne brigade general pukovnika Miljenka Crnjca “Tada je trebalo imati petlju”.  Velika koncertna dvorana Glazbene škole Požega koja je odabrana za održavanje svečanog zbivanja, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

Članovi Generalskog zbora, brojni generalovi suborci, prijatelji i poštovatelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradonačelnici i načelnici s područja Požeško-slavonske županije, predstavnici vojske i crkve, te brojni gosti došli su čuti uspomene koje je, unatoč dugogodišnjoj teškoj bolesti general Crnjac uspio ukoričiti i predati kao trajno nasljeđe budućim naraštajima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio požeški gradonačelnik Darko Puljašić. “Poručio bih s ovog mjesta u ime svih Požežanki i Požežana – hvala vam što ste tada imali petlju, prvenstveno Vi generale koji ste stali na čelo ponosne, legendarne 123. brigade koja je puno toga napravila za nas, za Domovinski rat. Kao Požežanin iznimno sam ponosan kada se priča o Domovinskom ratu jer Vi generale i svi vi branitelji, tada ste pokazali što znači biti Hrvat, što znači biti hrabar. Moji suradnici i ja se obvezujemo provoditi onaj san za koji ste se vi bacili na glavu bez zadrške i straha što će biti sutra. I ja ću se baciti na glavu pa premda poginuo u pokušaju da Hrvatska bude onakva kakvu ste je sanjali i kakvu ste zaslužili,” poručio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

U ime predsjednika Vlade sve nazočne pozdravio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a u ime ministra obrane Damira Krstičevića, govorio je general Marinko Krešić koji je između ostalog naglasio: “Najmanje što možemo učiniti za naše prijatelje koji nisu dočekali slobodu jest sačuvati uspomenu na njih ovakvim projektima kakav si ti generale učinio – pisati iskreno o Domovinskom ratu i čuvati živa sjećanja.”
Najviše emocija izazvalo je pismo general pukovnika Miljenka Crnjca koje je pročitala njegova kćer Tena. Ovom knjigom htio sam potaknuti ostale zapovjednike da počnu pisati o svojim postrojbama, poručio je Crnjac.”Knjigu sam napisao jer smatram kako je potrebno ostaviti trag na dio onoga što smo proživljavali 1990 i 1991. godine u Požeškoj kotlini i da ista bude podsjetnik na naše poginule dragovoljce koji su svojom hrabrošću pridonijeli stvaranju temelja današnje Hrvatske,” napisao je general pukovnik Crnjac pojašnjavajući pri tom i kako je došao do naslova knjige.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
“A kako sam došao do naslova knjige? Kao prvo, trebalo je imati hrabrosti ilegalno nabavljati oružje usprkos napetoj situaciji koja je tada vladala u Hrvatskoj. Jedno je bilo biti u redovnom sastavu ili pričuvi, a drugo djelovati u ilegali. I zato je trebalo imati petlju. Drugi razlog je hrabrost koju smo mi Požežani kao i velika većina gradova kontinentalne Hrvatske imali da bi zauzeli kasarnu JNA. Kako nam je tada bilo i kakav rizik je postojao najbolje zna Željko Samardžija koji je obilazio minirana skladišta u kojima je bilo i gorivo. A možemo samo pretpostaviti koliko bi žrtava bilo da je tada došlo do detonacije. Treći razlog je što smo imali petlju krenuti u napad na borbena djelovanja samo mjesec i pol dana nakon formiranja 123 brigade. Uspjeh smo doživjeli zbog pravovremene organizacije i zbog toga što smo već u zimu 1990 godine krenuli u proizvodnju oružja. Ova knjiga će nas podsjetiti na ta ratna događanja, na te, po meni, dane ponosa i slave. Zato mislim da i građani i vojnici moraju znati o tim događajima s početka 90-tih i s kakvim smo se poteškoćama susretali. U svoja sjećanja nisam stavljao dokumente, to sam ostavio onima koji će napisati monografiju naše brigade. Sva ta dokumentacija je prikupljena i neka to posluži za pisanje istine. Ovom knjigom htio sam potaknuti ostale zapovjednike da počnu pisati o svojim postrojbama. Pišite. Ja sam svoje odradio i ponosim se svojom ulogom u tim danima. Napisao sam svoja sjećanja jer ljudski život prolazi, nestaje, ali naša i vaša djela ostat će vječna,” zaključio je general Crnjac.

Moderator predstavljanja bio je voditelj Arhiva u Požegi Tomislav Radonić, a o knjizi su govorili urednik dr.sc. Natko Marinić Jerčić i recenzent brigadir Željko Samardžija.Promocija je imala i humanitarni karakter, jer iako za knjigu nije određena cijena, novac od kupljenih knjiga bit će donacija za Službu za dječje bolesti Opće županijske bolnice Požega. Obilježavanje Dana brigade bit će nastavljeno u  subotu 28. listopada od 9 sati, polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade u Požegi te misom za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade koja će se služiti u crkvi sv. Lovre u 10 sati.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn