PROJEKT ZDRAVI LJUDI, ZDRAVA OPĆINA – Novi EU projekt Općine Staro Petrovo Selo koji brine o zdravlju mještana

Datum objave: 16. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

STARO PETROVO SELO – Nakon što je u srpnju potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu, ovih je dana održano uvodno predstavljanje projekta “Zdravi ljudi, zdrava općina” čiji je cilj osvijestiti i povećati razinu znanja mještana Starog Petrovog Sela o načinima prevencije kroničnih bolesti usvajanjem zdravih životnih navika.

Projekt “Zdravi ljudi, zdrava općina” vrijedan više od 490 tisuća kuna i u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, ovih je dana, nakon što je u srpnju potpisan Ugovor o doodjeli bespovratnih sredstava za provedbu, službeno predstavljen u Starcima. Riječ je o jedinstvenoj edukativno-informativnoj priči koja će se na području svih naselja Općine Staro Petrovo Selo provoditi 18 mjeseci čiji je cilj osvijestiti i povećati razinu znanja mještana o načinima prevencije kroničnih bolesti kroz usvajanje zdravih životnih navika. Aktivnosti projekta koncentrirat će se 3 kronične bolesti koje, trenutno, najviše pogađaju naše stanovništvo: dijabetes, kardiovaskularne bolesti (moždani udar) i bolesti pluća i dišnih puteva (rak pluća). Prvi set projektnih aktivnosti činit će radionice, edukacije i predavanja usmjerene ka stjecanju znanja korisnika o kroničnim bolestima te preventivnom djelovanju u njihovom sprječavanju. Uslijedit će, potom, okrugli stol na temu kroničnih bolesti, njihovog nastanka, ali i načina spriječavanja, na kojem će riječi biti i o planu održavanja lokalnog sajma zdrave prehrane.

Projekt “Zdravi ljudi, zdrava općina” korisnicima će, njih 100, ponuditi preventivnu kontrolu šećera u krvi, dvije edukacije s temom prehrane i kontrole tjelesne mase, te izrade nutricionističkih planova za 10 osoba u najvećem riziku, održavanje prve škole nepušenja na području Općine, kao i edukacije i aktivnosti na temu “Prevencija moždanog udara” i “Zdravi stilovi života”. Osim pojedinačnih edukacija s ciljem mijenjanja nezdravih navika,kroz projekt je planirano i provođenje javne kampanje u svrhu poticanja stanovništva na veće sudjelovanje u nacionalnim programima prevencije bolesti.

Projektom koji će, itekako, povećati kvalitetu života mještana Općine Staro Petrovo Selo, još jednim u nizu u posljednje vrijeme, iznimno je zadovoljan načelnik Nikola Denis. ” Ovo je potvrda kako smo prepoznali potrebu za edukacijom lokalne zajednice na temu kroničnih bolesti. Nadam se da će projekt doprinijeti zdravlju naših mještana, jer to je i bila osnovna ideja čitave ove priče. Uskoro startamo s provedbom i očekujem pozitivne rezultate”, rekao je načelnik Denis.

TEKST: S. T.      FOTO: www.staropetrovoselo.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn