PROJEKT ZAŽELI – Ministar Piletić najavio: novi Poziv ide na tri godine

Datum objave: 23. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – “U lipnju ove godine raspisuje se ponovo natječaj za projekt “Zaželi”, ali poučeni iskustvima, neće biti na šest mjeseci ili godinu dana nego sljedeći poziv ide na tri godine. Tako ćemo pružiti socijalnu uslugu na kvalitetniji način, vremenski dugotrajnije i jasnije,” najavio je ministar Piletić.

U tijeku je treća faza projekat “Zaželi” u trajanju do 8 mjeseci, a u okviru kojeg je po jedinicama lokalne samouprave diljem Hrvatske zaposleno oko 4 tisuće žena na najviše 6 mjeseci koje rade na poslovima potpore i podrške za oko 24 tisuće krajnjih korisnika. Riječ je o europskim sredstvima kojima se financiraju aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe, aktivnosti koje su se kroz dosadašnju provedbu pokazale vrlo uspješnima i nenadomjestivima u lokalnim zajednicama. O projektu Zaželi govorio je i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić tijekom nedavnog posjeta Pakracu u prigodi proslave Dana grada. Projekt u novom izdanju donosi kvalitativne pomake, posebice kada je riječ o razdoblju trajanja.

“Treća faza projekta “Zaželi” je u tijeku, nadamo se javnom pozivu za sljedeću fazu. U lipnju ove godine raspisuje se ponovo natječaj za projekt “Zaželi”, ali poučeni iskustvima kroz pet projekata “Zaželi” koje sam i ja imao kao gradonačelnik Novske, neće biti na šest mjeseci, niti na godinu dana nego sljedeći poziv ide na tri godine. Oni koji će te usluge pomoći u kući koristiti, naši stariji i nemoćni, ali i oni koji će provoditi ovaj projekt imat će sigurnije razdoblje u kojem mogu računati da će upravo europskim sredstvima zaposliti dugotrajno nezapošljive žene, ali i pružiti socijalnu uslugu na kvalitetniji način, vremenski dugotrajnije i jasnije.

Projekt Zaželi jedan je od najsvrsishodnijih i najpopularnijih iz lepeze projekata Europskog socijalnog fonda, a uz uključivanje teže zapošljivih / ranjivih skupina žena na tržište rada, donosi i prevenciju prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika, osoba u starijoj životnoj dobi i nemoćnih osoba pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima. Izniman interes za ove aktivnosti pokazuje da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te neprofitne organizacije prepoznale u kojoj mjeri korištenje sredstava iz EU fondova može potaknuti i ubrzati razvoj pojedinih lokalnih sredina. Žene svojim radom doprinose boljitku lokalnih zajednica, a istovremeno se krajnjim korisnicima – starijim i/ili nemoćnim osobama omogućava njima nemjerljiv osjećaj brige i skrbi.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn