PROJEKT SLAVONIJA – 40 milijuna kuna požeškoj Općoj županijskoj bolnici i Domu zdravlja Požeško-slavonske županije

Datum objave: 16. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

n1

POŽEGA – Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelji Opće županijske bolnice Požega i Doma zdravlja, dr. Željko Glavić i Darko Puljašić te požeško-slavonski župan i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric, danas su u Županijskoj vijećnici svečano potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Općoj županijskoj bolnici i Domu zdravlja Požeško-slavonske županije ukupne vrijednosti preko 40 milijuna kuna.

Opća županijska bolnica višemilijunska sredstva utrošit će na izgradnju objekta dnevne bolnice, dok Dom zdravlja Požeško-slavonske županije ima u planu uređenje ordinacija te nabavku suvremene opreme. Još jedna je to potvrda kako se projekt “Slavonija, Baranja i Srijem” dokazuje u odlukama i djelima vlade i resornih ministarstava, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Moramo zahvaliti našoj ministrici. Sretni smo što smo potpisali ovakve ugovore, gdje nam kroz zdravstvene institucije dolazi preko 40 milijuna kuna. U ovih desetak ili 15 dana imamo potvrdu za oko 250 milijuna kuna investicija u različitim segmentima, u našu županiju. To je i jamstvo otvaranja radnih mjesta, ali i poruka da mi možemo, hoćemo i znamo,” rekao je župan Tomašević.

n

Potpisivanje vrijednih ugovora nije tek predizborni čin, već rezultat dobro pripremljenog programa revitalizacije Slavonije, ali i dobro pripremljenih projekata požeško-slavonskih zdravstvenih ustanova, naglasila je ministrica Žalac. ” Radi se o natječajima koji su aplicirani u sklopu Operativnog programa konkurentnosti i kohezija na natječaj poboljšanje pristupa isplativosti dnevnim bolnicama i kirurgijama kako bi se smanjile liste čekanja,kako bi se određenim infrastrukturnim radovima i novom opremom opremile naše bolnice ali i primarna zdravstvena zaštita te smanjio pritisak pacijenata i u domovima zdravlja. To je dodana vrijednost Europskih fondova, da sve što ne možemo financirati iz proračuna, bilo lokalnih ili nacionalnih, možemo iz tih fondova. Maksimalno smo koncentrirani kao ministarstvo, a i u vladi smo vrlo visoko podignuli ljestvicu, obzirom da smo za cijelu prošlu godinu te ovih šest mjeseci ugovorili 5,6 milijardi projekata. Mislim da je to ključ kako bi građani vidjeli da sve što smo zacrtali, doista i ostvarujemo,” rekla je ministrica Žalac.

4

“Zahvaljujući ovom projektu koji je vlada s ministarstvom regionalnog razvoja realizirala uz postojeću bolnicu dogradit ćemo još jedan objekt dnevne bolnice površine oko 1800 kvadrata, suvremeno opremljen za pružanje zdravstvene zaštite u dnevnoj bolnici. To je jedan novi sadržaj koji je inače u razvijenim zemljama Europske unije glavni dio bolnica, a i kod nas postaje sve važniji jer već sada veći dio pacijenata liječimo u dnevnoj bolnici nego u akutnom stacionaru što je i financijski i stručno opravdano, a koliko vidimo i naši pacijenti su zadovoljniji takvim liječenjem više no nego dugotrajnim ležanjem. Taj projekt bi trebao biti u roku od 30 mjeseci završen i nadamo se kako će Požeško-slavonska županija dobiti jedan novi zdravstveni sadržaj neobično važan za razvoj zdravstva cijele županije,” rekao je ravnatelj Opće županijske bolnice dr. Željko Glavić .

nn

S potpisima na današnjem ugovoru, Dom zdravlja Požeško-slavonske županije očekuje 6 milijuna kuna za koje već imaju pripremljen plan, naglasio je ravnatelj Doma zdravlja Darko Puljašić.”Ponosni smo što smo ovakav projekt sami ostvarili pomoću naših projektnih timova. I požeška bolnica i Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo surađuju, upravo u težnji kako bi našim pacijentima, našim sugrađanima pružili najbolju i najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Mi ćemo dio sredstava oko 2,5 milijuna kuna upotrebiti za uređenje ordinacija, ostatak ćemo utrošiti na kupnju opreme koji sami ne bismo kupili vjerojatno u idućih deset godina. Projekt Slavonija evo ide, Slavonija se vraća tamo kamo i pripada i vrlo sam sretan jer ćemo našim građanima moći pružiti adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu,”naglasio je Puljašić.

nnn

Svečanom potpisivanju ugovora, uz saborskog zastupnika Franju Lucića nazočili su načelnici općina – Mile Pavičić iz Kaptola, Ivica Kovačević iz Jakšića i Vlado Boban iz Velike te gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn