PROJEKT ŠKOLSKA SHEMA – Domaće i zdravo i na tanjurima školaraca Brodsko posavske županije

Datum objave: 30. 7. 2017. | Kategorija: Društvo

bpz

SLAVONSKI BROD – S ciljem povećanja unosa svježeg voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane kod školske djece, ali i promocije domaćeg kroz proizvode lokalnih OPG-a, od iduće školske godine počinje Školska shema. Interes za Školsku shemu pokazala je i Brodsko posavska županija, čiji su čelni ljudi, predstavnici škola i predstavnici lokalnih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, ovih dana održali radni sastanak.

Projekt Školska shema u školske kuhinje diljem Hrvatske donosi besplatne obroke svježeg voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, jer upravo je to osnova zdrave prehrane djece školske dobi, ali i način njene promocije.Osim toga, sjajna je to prilika i za sve male lokalne, domaće proizvođače i OPG-e. Jer, prema osnovnoj projektnoj zamisli, svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi, ima mogućnost izabrati lokalnog dobavljača voća i povrća-100 do 150 grama po djetetu tjedno,ali i mlijeko i mliječne proizvode-0,15 do 0,25 l po djetetu tjedno, u skladu s kalendarom tijekom cijele školske godine.

Za potencijalno sjajnu priču, ali i win-win situaciju, kako za klince u razvoju, tako za posrnulu poljoprivredu- jer, otkupna cijena voća je niska, tko zna što će sve još biti s Agrokorom, tu su i veliki trgovački lanci, osim toga, mljekarstvo je na koljenima-osigurano je, kroz europska sredstva, 23 milijuna kuna. Novac je to koji će biti utrošen kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća i mliječnih proizvoda. Interes za Školsku shemu pokazala je i Brodsko posavska županija, čiji su čelni ljudi, predstavnici škola i predstavnici lokalnih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, ovih dana održali radni sastanak.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: BPŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn