PROJEKT POŽEŠKIH DRAGOVOLJACA I VETERANA – Nova dimenzija Spomen sobe: Kamerom za istinu, protiv zaborava

Datum objave: 07. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požege u Spomen sobi u sklopu Gradskog muzeja Požega opremila je mali studio za snimanje televizijskih priloga. Kamera i pripadajuća oprema za terenski rad nabavljena je donacijom Grada Požege, a cijela ideja temeljena je na želji da se živom riječju sačuva živa istina o danima ponosa i slave – naglasio je u razgovoru predsjednik udruge umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić.

O kakvom je projektu riječ, zašto je nabavljena sva ta vrijedna oprema?
Oprema je nabavljena kako bi se sačuvala istina od zaborava. Dobar dio ljudi odlazi prirodnim odljevom, umre, neki sele i dolaze u situaciju kada više ne mogu svjedočiti o vremenu o kojem mi želimo zabilježiti svjedočanstva i stoga smo se odlučili na živu sliku, živo kazivanje. Mislimo kako je to najjednostavniji ali i iskreniji zapis. Upravo stoga obavit ćemo razgovore sa svim ljudima koji smatraju kako su dali doprinos u Domovinskom ratu. Bez obzira na čin, funkciju svatko će biti dobrodošao, moći će ispričati svoj dio sudjelovanja, na koji način je dao svoj doprinos sudjelovanje i svoj dio cijele te priče.

Tko je pomogao u nabavci kamere i prateće opreme?
Oprema je napravljena donacijom Grada Požege. Grad je prepoznao i podržao naš projekt, zahvaljujemo ponajprije gradonačelniku Darku Puljašiću koji je bez ustezanja prihvatio naš projekt. Uvjeren sam kako ćemo upravo u suradnji s Gradom realizirati uspješno cijeli zamišljeni projekt te biti i podrška pri izdavanju knjige. Naime, Udruga je zajedno s Požeško-slavonskom županijom i zapovjedništvom 123. brigade u izradi monografije 123. brigade, koja će svjetlo javnosti ugledati u prigodi 30. obljetnice. Upravo će sadržaj koji ćemo snimiti biti ključni dio iz kojeg će se crpiti potrebne informacije i za publikaciju.

Gdje ćete plasirati snimljeni materijal, gdje će ga šira javnosti moći vidjeti?
Trenutno radimo na tome da što više materijala prikupimo, što više svjedočenja, a potom ćemo krenuti i u završnu montažu kako bi ga ponudili ponajprije lokalnim televizijama. S nekima smo već bili u kontaktu – Slavonskobrodska, Vinkovačka, iskazale su interes da bi objavile. Naravno, ići ćemo i prema nacionalnim televizijama i prema državnoj televiziji jer smatramo da mi imamo što reći o tom vremenu. Namjera je i ostvariti prisutnost  i na dostupnim internet kanalima, ali sada nam je prvi zadatak postići količinu materijala i kvalitetu koja udovoljava zahtjevima suvremenog gledatelja. Želimo, onog trenutka kada izađemo u javnost, imati jednu završenu priču koja će biti temelje za daljnji razvoj cijele ideje o zapisima iz Domovinskog rata.

Kako ste došli na ideju iskoristiti upravo ovaj prostor Spomen sobe u sklopu Gradskog muzeja, prostor za koji Požežani dobro znaju no koji rijetko otvara svoja vrata?
Odlično pitanje! Upravo zato što imamo Spomen sobu čija svrha nije opravdana u potpunosti iskoristili smo taj prostor. Tako ćemo, uvjeren sam, kvalitetnije afirmirati taj prostor u percepciji javnosti, potaknuti ljude da obrate pozornost na sve sadržaje koji tu jesu, a drugo – svatko od nas kada sjedne na ovu stolicu našeg improviziranog studija i pogleda lica prijatelja koji više nisu s nama, a čije su fotografije na zidovima, kad pogleda vrijeme koje je ovdje zaustavljeno, sigurno će s više emocija govoriti i svoj dio istine.

Hoće li se prostorom i postavljenom opremom moći koristiti i druge institucije i udruge srodne braniteljskim udrugama?
Ma, naravno! Mi pozivamo sve, jer oprema nema vrijednosti ako samo stoji. Ona će vrijediti onoliko koliko je korisno iskoristimo. Ona jest vlasništvo naše udruge, ali želimo surađivati i s filmskim sekcijama u Požegi i iz drugih gradova naše županije, a sve što se snimi sigurno će imati svoju vrijednost. Najbolji pokazatelj je ostavština pokojnog Mladena Krstanovića na čije smo snimke ponosi i koje i danas gledamo i koristimo u mnogim situacijama. Upravo na tom tragu želimo raditi i bilježiti, ali ne samo braniteljska događanja već sva događanja koja su na području grada. Zakinuti smo izvješćivanjem iz naše sredine prema javnim televizijama i želimo nešto promijeniti, želimo dati doprinos nastojanjima da iz grada Požege do šire javnosti stignu i pozitivne priče jer ovdje se događa puno pozitivnih stvari. U cijeloj priči – istina i pozitiva su nam vodilje.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn