PROJEKT PETICA ZA DVOJE IV FAZA – Uspješnija socijalizacija i školovanje učenika s teškoćama u razvoju

Datum objave: 14. 7. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Kroz projekt „Petica za dvoje – IV. faza“ osigurani su pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u tri osnovne škole u Požegi – OŠ Julija Kempfa, OŠ Antuna Kanižlića i OŠ Dobriša Cesarić. Projekt ima za cilj olakšati integraciju učenika s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i kvalitetu njihovog školovanje.

Projekt „Petica za dvoje – IV. faza“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020., a vrijedan je 6.342.252,00 kuna, od čega 5.834.871,84 kuna sufinancira Europski socijalni fond, a 507.380,16 kuna Grad Požega. U sklopu projekta čije je trajanje bilo 4 godine, obuhvaćeno je ukupno 138 pomoćnika koji su završili potrebnu edukaciju za pomoćnike u nastavi te ukupno 165 učenika s teškoćama u razvoju koji su tako imali podršku u redovnom obrazovanju.

Završna konferencija projekta koji je zaposlenim pomoćnicima pružio egzistencijalnu sigurnost, a učenicima kvalitetnu podršku u obrazovanju i razvoju, održana je 14. srpnja u prostoru Poduzetničkog inkubatora Požega, a uz voditeljicu projekta Emiliju Čorak Veić, pomoćnike u nastavi prigodnim riječima u ime svih ravnateljica požeških škola pozdravila je Zvjezdana Krip, ravnateljica OŠ Dobriša Cesarić.

“U projektu smo od 2014. godine, prve godine kada je projekt krenuo i u početku nije bilo lako. Bilo je to nešto novo što do tada u našim školama nije bilo u praksi – da učenici s poteškoćama imaju asistente. Bilo je to novo i učiteljima, no kroz ovih sedam godina svi smo itekako shvatili koliko je to značajno, posebice našim učenicima. Jer oni sigurno ne bi ostvarili uspjeh kakav su ostvarili i ove, vrlo zahtjevne godine, bez svojih asistenata. Zahvaljujem svim asistentima na njihovom strpljenju i radu. Nadamo se da će taj projekt živjeti i u buduće, uz važnu napomenu, koju i roditelji traže – da asistenti koji su educirani, koji su pripremljeni, ostanu s tom djecom do završetka osnovnog školovanja,” rekla je Krip.

Na dobro obavljenom poslu svima koji su sudjelovali u projektu čestitao je i zamjenik gradonačelnika Požege prof. dr. Borislav Miličević. “Ovo je iznimno vrijedna projekt. Uistinu mi je čast da vam na završnoj konferenciji ovog projekta mogu od srca čestitati i zahvaliti. Grad Požega ponosan je na rezultate ovog projekta i veselim se novoj, petoj fazi na kojoj će Grad Požega vrlo ponosno biti korisnik. To je najbolje utrošenih 500 tisuća kuna iz gradskog proračuna!” naglasio je zamjenik gradonačelnika Miličević.

Natječaj za iduću, petu fazu projekta je proveden i Grad Požega sa svojim partnerima očekuje pozitivna rješenja te vrlo uskoro i nastavka ove vrijedne i dobre socijalno-pedagoške priče.

TEKST: Sanja Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn