PROJEKT OBNOVE TRENKOVOG DVORCA I PARKA: Potpisan ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije

Datum objave: 17. 3. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i direktor tvrtke Capital ING d.o.o. g. Marko Jagačić potpisali su Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za obnovu Trenkovog dvorca i parka u Trenkovu vrijedan 1,2 milijuna kuna.

Ugovor o izradi  dokumentacije financiran je kroz projekt „Trenkov dvorac-dokumentacija“ kojemu je glavni cilj stvaranje preduvjeta za daljnju rekonstrukciju i obnovu povijesnog kompleksa – dvorca i parka u Trenkovu. Riječ je o projektu vrijednom 4,5 milijuna kuna, pri čemu bespovratna sredstva iznose 3,8 milijuna kuna.

Sa svojim povezanim objektima i elementima, dvorac i park u Trenkovu prostiru se na površini od oko 9 ha. Cijeli kompleks dio je prirodne i povijesne cjeline. Dvorac u Trenkovu s parkom i tri pripadajuća objekta koja se nalaze uz dvorac, upisan je u registar kulturnih dobara Ministarstva kulture, kao pojedinačno zaštićeno kulturno dobro dok je park koji okružuje dvorac upisan u Registar zaštićenih objekata prirode kao spomenik parkovne arhitekture.

Potpisivanju ugovora, uz pročelnicu Upravnog odjela za gospodarstvo Jelenu Ferdebar Hak te predstavnike Koordinatora razvoja PSŽ Panora nazočio je i načelnik Općine Velika Robert Hofman koji je izrazio zadovoljstvo današnjim činom.

“Zahvaljujem županici Jozić i Požeško-slavonskoj županiji na uloženom trudu kako bi Trenkova dvorac i park dobili ne samo lice kakvo zaslužuju već i svrhu u skladu sa suvremenim turističkim i drugim potrebama. Bit će to jedna vrlo lijepa destinacija i obogaćivanje turističke ponude na području Općine Velika, vjerujem za brojne posjetitelje,” rekao je načelnik Hofman.

Direktor tvrtke Capital ING d.o.o. g. Marko Jagačić naglasio je kako već ima iskustvo rada na kulturnoj baštini upravo na požeško-slavonskom području jer su projektanti rekonstrukcije Gradskog muzeja Požega. Riječ je o značajnom projektu kulturne i prirodne baštine koji uvelike može pridonijeti razvoju turizma na ovom području, potvrdila je i županica Antonija Jozić.

“Od zapada do istoka imamo vrijedne lokalitete, povijesnu i kulturnu baštinu – od prve kovnice novca u Hrvatskoj u Pakracu, do Lipičke ergele i toplica, Požege pune neprocjenjivog blaga pa na istok do ostataka Panonskog mora i Sovskog jezera. Trenkov dvorac jedan je u nizu tih vrijednih dijelova mozaika Požeško-slavonske županije i dobro koje zaslužuje biti obnovljeno i stavljeno u punu funkciju. Posebice ako znamo da općina Velika u nekoliko godina bilježi značajne turističke rezultate. Nadamo se i vjerujem kako će ovaj ugovor vrijedan oko 1,2 milijuna kuna biti uspješno konzumiran te da ćemo u rokovima koji su propisani dobiti potrebnu dokumentaciju kako bi se u realizaciji ukupnog projekta uspješno oslonili na fondove Europske unije,” rekla je županica.

TEKST: Sanja Pok             FOTO: D. Pok/ S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn