PROJEKT MEMORIJALNOG CENTRA DOM. RATA – Pakrac će posjetiti oko 4000 osmaša iz pet slavonskih županija

Datum objave: 26. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Posjetom 200-njak osmaša iz osnovnih škola iz Pitomače, Virovitice, Čačinaca i Dalja Pakracu danas je započeo pilot – projekt Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar u kojem će oko 4000 učenika osmih razreda iz svih pet slavonskih županija, raspoređenih u dvadeset grupa, posjećivat će Pakrac do 11. lipnja kada se očekuje zadnja grupa učenika.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će učenici uz Vukovar učiti o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su se vodile na našem području te se upoznati s kulturnom i povijesnom baštinom pakračkog kraja. „Ovo je treća godina uspješne suradnje s Memorijalnim centrom Domovinskog rata Vukovar koji u potpunosti financira ovaj projekt, s tim da će ove godine Pakrac organizirano posjetiti dosad najveći broj učenika što nas čini izuzetno sretnima jer je zapravo i cilj da sve što radimo prezentiramo što većem broju mladih ljudi izvan naše županije“, rekla je Gabriela Sabo Seleši, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Pakraca.

Uz djelatnice pakračkog turističkog ureda uključeni su i djelatnici Grada Pakraca i Muzeja koji će biti svakoj grupi na raspolaganju kao domaćini i koji će učenike i njihove nastavnike voditi prema predviđenom rasporedu i programu. Uz njih o pakračkoj povijesti i ratnim događanjima govorit će profesori Stjepan Benković i Branko Križan.

Tako je i današnja grupa osmaša posjet Pakracu započela kod Policijske postaje Pakrac gdje im je profesor Stjepan Benković ispričao događaje ranih devedesetih, o napadu na policijsku postaju i samom početku Domovinskog rata. Potom su učenici šetnjom uz crtu razgraničenja posjetili Hrvatski dom „Dr. Franjo Tuđman“ gdje je održa,o predavanje „Domovinski rat u Pakracu“.

Učenici su posjetili i Muzej grada Pakraca gdje su, uz upoznavanje pakračke povijesti, mogli isprobati i kovanje banovaca, a imali su priliku vidjeti i Muzej vojne i ratne povijesti s kojim ih je upoznao profesor Mario Tušek i prezentirao zbirku.

Posjetitelji su se potom uputili u Kusonje pred kapelicu gdje im je održano kratko predavanje o autentičnim tragičnim događajima koji su poslužili kao predložak popularnog filma „Br. 55“. Zadnje mjesto posjeta je državna ergela u Lipiku nakon čega  osnovci kreću za Okučane. Sljedeća dogovorena grupa učenika u Pakrac dolazi već 29. ožujka iz Osijeka, Selaca Đakovačkih, Šećerane, Slavonskog Broda i Velike Kopanice.

IZVOR: pakrackilist.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn