PROJEKT “KRAĆI PUT DO ZDRAVLJA” – 40 milijuna kuna za obnovu, opremanje i modernizaciju OB “Dr. Josip Benčević”

Datum objave: 12. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – “Kraći put do zdravlja”, prvi EU projekt Opće bolnice “Dr.Josip Benčević” Slavonski Brod i jedan od najvećih razvojnih projekata na području Brodsko posavske županije, težak gotovo 40 milijuna kuna, nakon četverogodišnje provedbe, uspješno se privodi kraju. Rezultati projekta kojim je standard zdravstvenih usluga i zaštite podignut na svjetsku razinu predstavljeni su na završnoj konferenciji.

S posljednjim danom 2019.godine, nakon četverogodišnje provedbe, službeno završava projekt “Kraći put do zdravlja”, europska “priča” nositelja-Opće bolnice “Dr.Josip Benčević” Slavonski Brod, vrijedna gotovo 40 milijuna kuna i , uz izgradnju Luke Slavonski Brod i sustava javnog navodnjavanja Orubica, jedan od najvećih razvojnih projekata na području Brodsko posavske županije. Riječ je o projektu kojim je brodska Opća bolnica uspješno ishodila vrhunsku medicinsku opremu vrijednu 33 milijuna kuna, obnovila odjele i značajno podigla razinu zdravstvene skrbi kroz 17 dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija.

Krajnji rezultati “Kraćeg puta do zdravlja” su i integrirana operacijska sala, pedijatrija, najsuvremeniji klinički laboratorij koji bi, procijenjuju stručnjaci, mogao postati i pokazni u međunarodnim okvirima, kao i nova solarna elektrana na krovu bolnice, u koju je investirano 7 milijuna kuna. Za novu endoskopsku opremu uloženo je 3,9 milijuna kuna, za kardiologiju-3,7 milijuna, anesteziju i reanimaciju-3,1 milijun, za pedijatriju-3,9 milijuna, te za potrebe odjela oftalmologije-2,6 milijuna kuna. Sve će to, rečeno je na završnoj konferenciji projekta, standard zdravstvene usluge i zaštite na području Brodsko posavske županije, podići na svjetsku razinu, te značajno skratiti i liste čekanja na dijagnostiku. Nakon nove zgrade Poliklinike vrijedne 32 milijuna kuna, riječ je o vrijednosno najvećem projektu u slavonskobrodskoj Općoj bolnici, iznimno zahtjevnoj i kompleksnoj europskoj priči čemu u prilog idu i realizirana 34 postupka javne nabave te 84 sklopljenih ugovora.

“Ovako strogo strukturiranim i određenim projektom bili su nam postavljeni jasni indikatori koje smo morali zadovoljiti, a koji se odnose na povećanje broja dnevnih kirurgija u odnosu na klasične hospitalizacije, što doprinosi boljoj i kvalitetnijoj zdravstvenoj skrbi. Riječ je o sustavu u kojem pacijenti borave kraće u bolnici i brže se vraćaju svakodnevnim aktivnostima, sustavu s minimalno invazivnim i ubrzanim metodama koje korisnicima omogućuju kvalitetniji i bolji život. “Uloga” je to i novonabavljene opreme za kojom smo dugo čeznuli, a koja će nam omogućiti pružanje zdravstvene zaštite po europskim standardima kakve projekt i zahtijeva. To su, između ostalog, dva nova rendgenska uređaja, nova aparatura za vaskularnu kirurgiju, nova operacijska sala-integralna, što je i vrh koplja suvremene medicine. Tijekom provedbe projekta za 11 odjela nabavljeno je i 14 ultrazvuka koji su u medcini postali nešto bez čega se ne može, na isti način kako je to, prije 40-ak godina bio stetoskop. Uz novu opremu, energetsku učinkovitost zgrade, kao i promijenjen izgled bolnice, promijenila se i organizacija posla za koju su zainteresirane i kolege iz susjednih država, što će, dugoročno, značiti i veliki pomak u podizanju standarda zdravstvene zaštite za brodsku Bolnicu kao i cijelu Brodsko posavsku županiju.”, upoznao je dr.Josip Samardžić, ravnatelj OB “Dr.Josip Benčević” Slavonski Brod.

Na završnoj konferenciji projekta Kraći put do zdravlja u ime osnivača, Brodsko posavske županije, nazočio je Damir Mirković, zamjenik župana, koji nije krio zadovoljstvo ostvarenim te najavio nove projekte. ” Za izgradnju novog bloka bolnice, tzv CEHIM-Centar za hitni prijem i interventnu medicinu, planiramo izradu projektne dokumentacije u vrijednosti od milijun i pol kuna. Osim toga, početkom iduće godine očekujemo i građevinsku dozvolu za još jednu novu zgradu unutar bolničkog kruga-zgradu hematološko-onkološke bolnice i mikrobiologije koju će, uz bolnicu, koristiti i nastavni zavod. Od energetske obnove do nove ograde- bolnica je postala veliko gradilište. “, zaključio je zamjenik župana Mirković.

TEKST: S. Tarbuk   FOTO: bpz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn