PROJEKT GEOTERMALNI IZVORI POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: Potpisani ugovori o izradi projektne dokumentacije

Datum objave: 31. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

JAKŠIĆ – U prostorijama DVD Jakšić održana je prezentacija projekta i potpisivanje ugovora o izradi projektne dokumentacije u okviru projekta „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije“. Nositelj projekta vrijednog 1,8 milijuna kuna je Požeško-slavonska županija, a projektni partneri su Općine Jakšić i Velika te Grad Lipik.

Nositelj projekta “Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije” je Požeško-slavonska županija dok je tehnička pomoć u pripremi i provedbi povjerena Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije. Partneri projekta su Grad Lipik, Općina Jakšić i Općina Velika. Ukupna vrijednost projekta je 1.876.000,00 kn. Udio sufinanciranja iz EU iznosi 1.594.600,00 kn (85%), udio Požeško-slavonske županije 169.837,50 kn (9,05%), udio Grada Lipika 75.000,00 kn (4%), dok udio Općine Velika iznosi 36.562,50 kn (1,95%). U Jakšiću je danas predstavljen projekt te potpisani ugovori sa zajednicom ugovaratelja za izradu studija i prateće dokumentacije za istraživanje geotermalnog prostora Požeško-slavonske županije, kojima će se osigurati daljnja istraživanja te dozvole za pridobivanje energije iz podzemlja.

Ugovore su potpisali požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Dražen Jakšić te predstavnik tvrtke Geotermalna energija d.o.o. Mladen Škrlec, a nazočni su bili i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, Ivica Potočanac zamjenik načelnika općine Velika, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Senka Horvat i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Požeško-slavonske županije Mladenko Soldo i drugi.

“Provedba ovog projekta ima za cilj podići razinu iskoristivosti geotermalnog potencijala Požeško-slavonske županije, odnosno njezinih općina i gradova (Općine Jakšić i Velika i grad Lipik) kako bi se pokrenula gospodarska djelatnost te podigla razina kvalitete života na ovom području kroz: turizam, poljoprivredu, zdravstvo, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost, te ostale povezane djelatnosti. Potencijal eksploatacije je puno veći od onoga što za sada imamo u praksi, a to je da imamo korištenje geotermalnih voda u ljekovite i balneološke svrhe (Lječilište Lipik-temperatura vode na izvoru 60⁰C) te u rekreativne svrhe (Dubočanka Velika – temperatura vode na izvoru 29⁰C),”predstavio je Anton Devčić iz Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ.

Senka Horvat ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ naglasila je kako je riječ o velikim zahvatima koji zahtjevaju velika ulaganja. Stoga je za ovakav projekt trebalo imati i hrabrosti. „Svi mi koji se bavimo regionalnim ili lokalnim razvojem na ovom području, a i naši prethodnici znali smo da ovdje postoje potencijali vezani uz geotermalnu energiju. Oni se već koriste u Lipiku i Velikoj, međutim ovo su jako veliki zahvati i veliki projekti koji zahtijevaju velika sredstva. Do sada se nije dogodio trenutak i nitko nije imao hrabrosti započeti ovakav projekt da bi ga u konačnici i realizirali te da bi u potpunosti mogli koristiti geotermalnu energiju.“

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević rekao je kako je lokalnom stanovništvu poznato postojanje geotermalnih izvora na ovim prostorima što seže u davno doba Rimljana koji su upravo na području Tekića imali i tolice. Naglasio je kako vjeruje da će u budućnosti osim turizma postojati mogućnost proizvodnje električne energije. Gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana rekao je kako je siguran kako ovaj projekt nosi veliki potencijal.

„Ovo je veliki dan za našu županiju jer je ovaj projekt važan i velik po svim elementima. Kako je već rečeno, uporište imamo u povijesti ovih prostora.No, ovaj projekt važan je jer se nadovezuje na druge naše projekte. Prije otprilike 50-tak godina pokrenut je projekt akumulacije Kamenska, općine Brestovac, znajući da će voda biti pitanje svih pitanja, upravo zato što naša rijeka Orljava teče tim dijelom, dok će nam geotermalni izvori dati nove potencijale i mogućnosti.” rekao je župan Alojz Tomašević.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn