PROGRAM ERASMUS – Europska aktivnost pakračkih osnovaca

Datum objave: 09. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Agencija za mobilnost i programe Europske Unije odobrila je Osnovnoj školi braće Radića Pakrac projekt razmjene učenika u dobi 11 i 12 (sadašnji peti i šesti razred) godina nazvanom Become European math champions – Postanite europski prvak u matematici koji se odvija u okviru programa Erasmus +.

Erasmus+ je program EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) koja je odobrila sudjelovanje Pakračanima je javna ustanova u sustavu Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe u području znanosti, obrazovanja, osposobljavanja i mladih.

Projekt čija vrijednost samo u pakračkoj školi iznosi 29.900 eura provodit će se u šest mediteranskih zemalja dvije godine. Nositelj projekta je škola Escola Bertí iz Španjolske a partneri su, uz pakračku školu, Agrupamento de escolas de Frazão – Portugal, 4th Primary School of Livadia – Grčka, Istituto Comprensivo De Amicis-da Vinci – Italija Scoala Gimnaziala, Mihai Eminescu, Radauti – Rumunjska. Projekt podrazumijeva pet mobilnosti, odnosno šest okupljanja učenika iz škola partnera po 6 dana na kojima će iz svake škole sudjelovati po četiri učenika i dva učitelja u pratnji što znači da bi iz Pakraca teoretski moglo sudjelovati 20 učenika i 12 učitelja. Oni će se okupljati u školama partnera, a ne spriječe li program epidemiološke mjere prvo takvo okupljanje je u Španjolskoj idući mjesec, Portugalu dogodine u ožujku, Grčka u svibnju 2021. Italija u studenom 2021., a Pakrac i Rumunjska su na programu 2022. godine.

Prema riječima ravnateljica Sanje Delač, pakračka škola se prijavila na natječaj školi partneru putem eTwinning portala gdje su u prijavi predstavili svoju školu, okruženje u kojem škola djeluje i svoj rad na području matematike i nositelj projekta ih je izabrao. Ciljevi projekta za učenike su: poboljšanje motivacije i uspjeha učenika u nastavi matematike i engleskog jezika, učenje na primjerima partnerskih škola, upoznavanje drugih kultura, poboljšanje komunikacije, ali i druženje, dok se nastavnicima pruža mogućnost dijeljenja dobrih iskustava i primjera poučavanja, odnosno modernizacija nastave. Osim učenja matematike na engleskom jeziku boravak u svakoj od sredina podrazumijeva upoznavanje s kulturom, okruženjem, prehrambenim navikama i slično pa tako za vrijeme boravaka u Pakracu, osim obilaska okoline predviđen je i izlet u Zagreb.

Provođenje projekta je u praksi već počelo, kaže Manula Paragi, učiteljica matematike, koordinator i autor projekta. Sada se očekuje prijavljivanje prvih zainteresiranih učenika i učitelja. Bude li broj veći od mogućih kandidata, učenici će pisati motivacijsko pismo na engleskom jeziku, a uzet će se u obzir i znanje matematike i informatike jer je dio programa provodljiv na Internetu, dok će kod učitelja u obzir biti uzet aktivan i stručan dosadašnji rad kao i angažiranost u zajednici. Roditelji će biti upoznati s projektom te će potpisati suglasnost za svoje dijete. Pored toga priprema se propagandni video i grafički materijal o školi i Pakracu pa će u projekt biti uključena i lokalna zajednica, izradit će se rječnik s najnužnijim riječima na jeziku zemlje domaćina i unaprijed upoznati s gradovima domaćinima. Ovo je prvi projekt te vrste koji je odobren pakračkoj osnovnoj školi, a ravnateljica se nada da će ih biti još, jer su mogućnosti Erasmus + programa velike.

IZVOR: pakrackilist.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn