PRISJEĆANJE NA NAJTEŽE DANE DOMOVINSKOG RATA – Komemoracija u Gornjoj Obriježi i otkrivanje spomenika u Pakracu

Datum objave: 24. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Polaganjem vijenaca u Velikom Banovcu i Batinjanima, komemoracijom u Gornjoj Obriježi i otkrivanjem spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Pakracu, 6. listopada će biti obilježena 29. obljetnica pogibije 19 hrvatskih branitelja u spomenutim naseljima, što je ujedno bio jedan od najcrnjih dana u Domovinskom ratu na pakračkom ratištu.

Program obilježavanja koji zajednički organiziraju Grad Pakrac i Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik započinje u 9:30 odavanjem počasti poginulim braniteljima kod spomen obilježja u Batinjanima i Velikom Banovcu. Središnja komemoracija će tradicionalno biti održana kod Memorijalne kapelice u Gornjoj Obriježi s početkom u 10 sati, a nakon komemoracije će biti služena i sveta misa.

U podne je na središnjem gradskom trgu bana Josipa Jelačića predviđeno otkrivanje spomenika poginulim hrvatskim braniteljima koji će ujedno biti i gradska fontana. Oblikovana je u formi starog grada Pakraca, utvrde opasane zidom sa 7 kula i jednom centralnom kulom. Svi elementi utkani u ovaj spomenik, a to su povijesni oblik, voda – kao izvor života, križ – simbol mučeništva, beton – tvrd i postojan element, žele poslati poruku „bili smo, jesmo i biti ćemo tu“.

TEKST: S. P.         FOTO: Pozivnica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn