PRIPREME ZA BRODSKO KOLO – Konjogojstvena udruga Slavonija priprema “Bijelo biserje Slavonije”

Datum objave: 11. 6. 2021. | Kategorija: Susreti

SLAVONSKI BROD – Brodsko-kolo je najstarija folklorna manifestacija u Hrvatskoj, a konjički program Bijelo biserje Slavonije jedna od najstarijih smotri svatovskih zaprega. Manifestaciju organiziraju i o njoj brinu članovi Konjogojstvene udruge Slavonija Slavonski Brod.

Članovima udruge to je jedinstvena prilika za prezentaciju bogatstva koje posjeduju u svojim stajama i na svojim pašnjacima kao i svakodnevnog rada i truda koji ulažu u lipicanske ljubimce.
Nakon jednogodišnje stanke uzrokovanje pandemijom, ovogodišnja manifestacija održat će se 27. lipnja na prostorima Srednje škole Matija Antun Reljković Slavonski Brod s organiziranim svečanim mimohodom svatovskih zaprega ulicama Slavonskog Broda.

Predsjednik Udruge Miroslav Dudrak je naglasio je važnost održavanja povorke kao središnjeg dijela manifestacije Bijelo biserje Slavonije jer se u povorci može vidjeti ono što je stoljećima stvarano na području Slavonije i brodske Posavine: konji lipicanci čiji se rodovnici i porijeklo mogu pratiti stoljećima, a rezultat su predanog rada generacija stručnjaka i uzgajivača, svečane narodne nošnje koje pokazuju bogatstvo nekadašnje Slavonije te mladost koja je ostala i nastavit će čuvati tradiciju i običaje.

Uzgajivači konja pozvali su sve Brođane i sve stanovnike Brodsko-posavske županije, ali i goste da 27. lipnja dođu u Slavonski Brod, pogledaju svečanu povorku svatovskih zaprega oko 10 sati, a zatim na prostorima Srednje škole Matija Antun Reljković Slavonski Brod prate sportska natjecanja u kojima će sudjelovati isti konji i vozači u modernom ruhu i sportskom duhu.

TEKST: S. P.         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn