PRIMOPREDAJA VLASTI U NOVOJ GRADIŠKI – Povjerenik Krunoslav Glavač na čelu grada

Datum objave: 20. 1. 2016. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NOVA GRADIŠKA – Iako je stvar formalno na snazi već nekoliko dana, točnije od posljednje sjednice sada već bivše Vlade, s jučerašnjim je danom ( utorak, 19.siječnja),  još jedna gradska politička priča o izvršnoj vlasti i službeno privedena svome kraju.
Promišljanja, analize i komentare o pravom ili pogrešnom „tajmingu“, kao i događajima koji su kulminirali razrješenjem gradonačelnika, nepunih godinu i pol dana prije službenog isteka mandata i novih lokalnih izbora ,koji nam, ionako, slijede 2017., ostavit ćemo bespućima povijesne zbiljnosti i lokalnim analitičarima kojih, zasigurno ne manjka.Činjenica je kako ćemo narednih 90 dana, zbog nedonošenja proračuna za aktualnu godinu u zakonski predviđenom roku, biti bez Gradskog vijeća, ali i bez gradonačelnika i njegovih zamjenika, Darija Bana i Ljiljane Lukačević. Na čelu grada u tom će periodu biti Krunoslav Glavač, čovjek kojemu je povjerenje za obavljanje dužnosti povjerenika, upoznao je novinare Mario Vučinić, predstojnik Ureda državne uprave BPŽ, dala Vlada RH, ali i čovjek koji bi, što prije, trebao raspisati prijevremene izbore.

U svakom slučaju, iako će mu neki, navikli na prosječnu životnu dob predstavnika hrvatskih političkih elita, manjak godina pripisati kao nedostatak, Vladin povjerenik za grad Novu Gradišku, nije bez političkog iskustva, a i za očekivati je, kako bi se, kao jedan od bivših zamjenika jednog od bivših čelnih ljudi grada, na novoj funkciji trebao relativno brzo i relativno dobro snaći. Da zna plivati, potvrdio je odmah po primopredaji, upoznavajući novinare sa svojim prvim službenim radnim zadatkom-sastankom sa pročelnicima gradske uprave kako bi, rekao je „što prije reagirali u onim segmentima u kojima su odluke neophodne i od interesa za funkcioniranje grada“. Najvažnija, ali i najhitnija zadaća koju bi povjerenik trebao odraditi zasigurno je raspisivanje prijevremenih izbora kako bi što prije bilo moguće konstituirati novo Gradsko vijeće, donijeti proračun i tako izbjeći potencijalnu višemjesečnu blokadu grada.Ono, pak, što nikako nećemo moći izbjeći je iznos od najmanje pola milijuna kuna koliko će nas spomenuti izbori koštati. Ali, tako je kako je, jer, demokracija je, znamo to već 20-ak i kusur godina, unatoč svim svojim prednostima poprilično skupa igra. I, mada bi se u ovom dijelu sasvim fino uklopila razmišljanja o tome što se sve ( više ili manje korisno, jer mogli bi i o tome) s tim novcem moglo učiniti, i te ćemo spekulacije ovaj puta zaobići, jer, na kraju krajeva, završni će sud, ionako, dati građani, na izbornom listiću. Iako službeni datum još uvijek nije poznat, novu ćemo gradsku izvršnu vlast birati, najvjerojatnije, početkom mjeseca ožujka.

Predavajući gradonačelničku funkciju Krunoslavu Glavaču, Željko Bigović je naglasio kako grad ostavlja u pozitivnoj situaciji, s 4.9 milijuna kuna u gradskoj blagajni i uredno izmirenim svim obvezama. Doduše, djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe i Dječjeg vrtića, kao korisnicama sredstava gradskog proračuna, do današnjeg dana još nisu isplaćene plaće, ali i to bi, trebalo biti riješeno najkasnije tijekom idućeg tjedna. U normalnim okolnostima priča bi ovdje trebala završiti. Bar do trenutka kada, godinu i pol ranije nego li će to učiniti najveći broj jedinica lokalne samouprave,  iziđemo na prijevremene izbore, i izaberemo najbolje?! od ponuđenog. Poznavajući lokalnu političku scenu i njene, uglavnom, dugogodišnje igrače, ali i one koji uvijek i svugdje vuku konce negdje iz pozadine, tek  bi sada moglo postati napeto i zanimljivo. U svakom slučaju, naredna će tri mjeseca, više nego inače, lokalna politika zasigurno biti tema broj jedan  svih novogradiških razgovora.

TEKST: SimonidaTarbuk/NGB     FOTO: S. Tarbuk

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn