PRIJEVREMENI IZBORI – O novom ( ili starom) gradonačelniku Nove Gradiške odlučit će prijevremeni izbori

Datum objave: 12. 1. 2016. | Kategorija: Društvo

11_01_2016_ngb_003

NOVA GRADIŠKA  – Argumentirano ili ne, u skladu sa zakonom i poslovnikom, ili nelegalno, kako (držeći se slova zakona ili pak želeći progurati vlastite interese) tvrde neki, u pravom trenutku ili baš i ne tako pravom-pitanja su na koja je, deplasirano tražiti odgovore, jer, sada je i službeno-o novom ( ili starom) gradonačelniku grada, Novogradiščani će odlučivati na prijevremenim izborima.

Iako smo s mogućnošću takvog scenarija upoznati još 17.prosinca neizglasavanjem proračuna za aktualnu 2016.godinu, od danas je to i službeno. I koliko god bilo jasno i apsolutnim političkim an-alfabetama kako se iznos od pola milijuna kuna ( kojih, doduše, ionako,nemamo), mogao utrošiti na puno bolje načine, ali i kako su , koliko god bili nestrpljivi, oporbeni vijećnici mogli pričekati slijedeću godinu i redovne lokalne izbore, demokracija košta , a ni jedan iznos nije suviše velik, ukoliko nam jamči kvalitetnu lokalnu vlast. Onu koja bi, pod svaku cijenu, trebala biti lišena politikanstva, mizerno sitnih partikularnih interesa i kreativnih spinova, ali i igara i igrica koje se, već godinama, igraju i dogovaraju svugdje drugdje osim tamo gdje im je mjesto- u gradskoj političkoj areni.A, na takvu će vlast, sudeći, bar, prema sadržaju epizoda koje su dovele do prijevremenih izbora, Novogradiščani morati još neko vrijeme pričekati. Jer, bit će kako ipak ima istine u onoj gorkoj koja tvrdi da narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje.

A sve je počelo 17.prosinca 2015.godine , sjednicom Gradskog vijeća na kojoj vijećnici SDP-a i HDSSB-a, iako bez konkretnih primjedbi, nisu prihvatili proračun za 2016.godinu (službeni je ovo i formalni datum početka kraja, iako je svima kristalno jasno kako se stvar pripremala puno dulje ). Želeći spasiti što se spasiti da, vijećnici HDZ-a, HSS-a i HSP-a dr.Ante Starčević, pisanim su putem, potom, od predsjednika Gradskog vijeća, HDSSB-ovog Josipa Mikšića, zatražili sazivanje izvanredne sjednice s jednom točkom dnevnog reda-privremeno financiranje grada  (i koliko god se činilo kako je ovakav scenarij neuobičajen, Vlada RH više je puta, uglavnom zbog neizglasavanja proračuna u tijelima jedinica lokalne samouprave, odlučivala o ovakvoj mjeri), na što se prvi čovjek Gradskog vijeća, iako mu zakon ostavlja prostor od 15 dana za odluku, oglušio. Forme radi, iako je sve već odavno bilo jasno, a mediji naveliko počeli spekulirati i s imenima potencijalnih povjerenika, gradonačelnik Željko Bigović u skladu s ovlastima, za 11. siječnja je sazvao sjednicu Gradskog vijeća, očekivano bez SDP-ovaca i HDSSB-ovaca, ali manje očekivano i bez vijećnika HSS-a, dakle bez kvoruma, zbog čega je sjednica, odmah po svom početku i zaključena.

Na potezu je sada ( tehnička) Vlada RH koja bi na svojoj prvoj sjednici ( najverojatnije u četvrtak, 14.siječnja ili onoj slijedećeg tjedna) trebala odlučiti o povjereniku. Njega, pak, predlaže Mario Vučinić, predstojnik Ureda državne uprave za BPŽ, a on bi, tako, bar, tvrde određeni izvori, trebao biti Kruno Glavač, svojevremeno zamjenik gradonačelnika i protukandidat Josipu Vukoviću na izborima za prvog čovjeka grada. Povjerenik će  obavljati samo najnužnije tehničke stvari, ( u vrijeme povjerenikovog „službovanja“ gradom svi planirani, ali i započeti projekti morat će pričekati neko novo, bolje vrijeme), ali i raspisati prijevremene izbore na kojima će, potom, Novogradiščani izabrati novog ( ili starog) gradonačelnika. Iako se znajući kako to već kod nas ide, o imenima pojedinih stranačkih kandidata već naveliko šuška po kuloarima, mi ćemo, ipak, pričekati one službene. Nadajući se vlasti kakvu bi Novogradiščani trebali imati, umjesto one kakvu zaslužuju.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: NGB

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn