PRIJEM KOD PREDSJEDNIKA – Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosansko brodske brigade HVO-a

Datum objave: 31. 1. 2024. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Zagrebu izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Udruga danas okuplja oko 900 članova koji žive uglavnom u Slavonskom Brodu, gdje udruga ima i sjedište.

Riječ je o prvoj postrojbi osnovanoj na području bosanske Posavine koja je branila Bosanski Brod i okolicu od napada vojske bosanskih Srba. Predstavnici Udruge, bivši zapovjednici i pripadnici te brigade, predstavili su predsjedniku Milanoviću ratni put ove postrojbe koja je utemeljene 3. ožujka 1992. kao 1. bosansko-brodska brigada, a u svibnju 1992. preimenovana u 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a. Prema njihovim riječima, 101. bosansko-brodska brigada HVO-a borila se na jednom od najtežih bojišta u BiH, o čemu svjedoči i broj poginulih i ranjenih. Od 4955 pripadnika brigade, poginulo ih je 436, a ranjeno više od 1400.

Udruga danas okuplja oko 900 članova koji žive uglavnom u Slavonskom Brodu, gdje udruga ima i sjedište. Predstavnici Udruge najavili su i izdavanje knjige o svojoj brigadi i njenoj ulozi u ratu u BiH, a pripremaju i svečano obilježavanje njenog osnutka 3. ožujka. Isto tako, zahvalili su predsjedniku Milanoviću što je prepoznao ulogu HVO-a u Domovinskom ratu o čemu svjedoče i ranija odlikovanja uručena gardijskim brigadama HVO-a, a nadaju se da će i 101. brodsko-posavska brigada biti odlikovana.

U izaslanstvu Udruge bili su predsjednik Udruge Ivo Đogaš koji je bivši zapovjednik bojne HVO, načelnik stožera 101. BBB brigade i zapovjednik satnije 108. brigade HV-a; član Udruge Mato Vidović, bivši zapovjednik oklopne bojne 101. BBB brigade i načelnik Zbornog područja Orašje za oklopna; član Udruge Draženko Kopljar, bivši načelnik oklopa 101. BBB HVO i tajnik Udruge Luka Garić, bivši zapovjednik voda u 101. BBB brigadi.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

IZVOR: Ured Predsjednika

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn