GRAD POŽEGA U TOP 10 PRIJATELJA ŽIVOTINJA – Uz sufinanciranje kastracije, aktivno se radi i na projektu skloništa

Datum objave: 03. 2. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Udruga Prijatelji životinja objavila je novu TOP listu pozitivaca i negativaca , a među one koji su zaslužili pohvale smjestila je i Grad Požegu i to zbog Odluke o sufinanciranju kastracije pasa i mačaka te označavanja pasa mikročipom. Grad je Odluku donio u svibnju prošle godine, proračunom je osigurano 70 tisuća kuna a s dobrom praksom nastavlja i u ovoj godini. Pri tom su sve ozbiljnija i promišljanja o realizaciji projekta skloništa za životinje.

Grad Požega preuzeo je zahtjevan, ali vrlo učinkovit način na koji se problem neželjenih pasa i mačaka može smanjiti, a to je sufinanciranjem kastracije. Uz Grad i Veterinarska stanica izašla je u susret korisnicima svojih usluga pa su cijene ne samo kastracije i sterilizacije već i čipiranja postale pristupačnije. “Kao odgovorna jedinica lokalne samouprave, Grad Požega je prvi na području Požeško-slavonske županije poduzeo ovu mjeru te osigurali sredstva. Pozivamo sve sugrađane da ovo koriste, a pripremamo i druge akcije poput provjere mikročipiranja. Imamo želje i volje smanjiti broj neželjenih i napuštenih kućnih ljubimaca jer oni nisu zato krivi – krivi su njihovi vlasnici, a mi kao društvo moramo nastupiti, savjesno, sućutno i odgovorno kako to oni i zaslužuju,” naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić.

Ova Odluka tek je dio aktivnosti koje Grad namjerava poduzeti vezano uz skrb i zaštitu životinja, jer najveći problem koji nastaje iz ne kastriranja životinja i napuštanja štenaca jest njihov povećani broj na gradskim ulicama. Grad Požega izdvaja sredstva za usluge skloništa u Bučju, no to nije zadovoljavajuće rješenje ni za životinje niti za građane koji imaju dovoljno empatije i spremnosti pomoći napuštenoj životinji. Stoga se više od godinu dana aktivno radi na projektu izgradnje skloništa.

“Razmatramo prihvatljiva rješenja i mogućnosti koje se otvaraju ne samo vezano uz lokacije već i financije, jer uz vlastita sredstva i partnerstvo s Požeško-slavonskom županijom, postoje i drugi iskoristivi izvori  kroz projekte, suradnje i EU fondove. Riječ je o dugogodišnjem problemu koji se doista više ne može “stavljati pod tepih”, ali  i višestruko zahtjevnom izazovu koji ne trpi nespremnost i brzoplete poteze. Namjera nam je ostvariti održiv projekt koji će biti prepoznat i od lokalne zajednice kroz edukacije, volontiranje i udomljavanje te promicanje pozitivnih vrijednosti,” rekao je gradonačelnik.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn