PRIJATELJI ŽIVOTINJA – Nova brošura o kastraciji za gradonačelnike i načelnike

Datum objave: 20. 12. 2021. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Udruga Prijatelji životinja poznata je po upornoj i kontinuiranoj edukaciji o skrbi za životinje ne samo njihovih skrbnika nego i lokalnih zajednica. Nakon što je prošle godine objavila i podijelila svim gradovima i općinama brošuru „Provedba Zakona o zaštiti životinja za jedinice lokalne samouprave”, na iste adrese šalje novu edukativnu brošuru – „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka”.

„Intenzivno komuniciramo s gradovima i općinama oko zbrinjavanja napuštenih životinja, ali i s više od 50 udruga Mreže za zaštitu životinja. Upravo su nas informacije s terena potaknule da osmislimo i ovu edukativnu brošuru s primjerima i pojašnjenjima zakonskih odredaba, kao i mogućnostima vezanima za programe kontrole razmnožavanja. Cilj nam je konkretnim savjetima u brošuri pomoći gradovima i općinama da smanje broj napuštenih životinja na svojemu području, a time i troškove njihova zbrinjavanja”, kažu Prijatelji životinja.

Vizualno atraktivna te izvrsno osmišljena i pregledna brošura ukazuje na nekontrolirano razmnožavanje skrbničkih pasa i mačaka kao najveći uzrok problema, što, uz nemikročipiranje pasa, najviše pridonosi populaciji napuštenih životinja. Ujedno navodi kako se to može spriječiti i riješiti, u prvome redu kastracijom skrbničkih pasa i mačaka te slobodnoživućih mačaka. Lokalne zajednice mogu propisati kastraciju kao obavezni način kontrole razmnožavanja skrbničkih pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke, financirati kastracije i poticati građane na kastraciju životinja o kojima skrbe.

„Svaka kastrirana životinja smanjuje troškove jedinicama lokalne samouprave! To su prepoznali gradovi i općine koji (su)financiraju kastracije skrbničkih pasa i mačaka. Sufinanciranjem se želi potaknuti stanovništvo na kastraciju svojih pasa i mačaka. Mnogi gradovi i općine odlučuju se i na plaćanje kastracije u potpunosti za određene kategorije stanovništva kao što su npr. umirovljenici ili socijalno ugroženi. Više je modela (su)financiranja kastracije skrbničkih psa i mačaka, ali cilj je isti. Znatno je jeftinije platiti kastraciju, nego zbrinjavati neželjene potomke”, ističe se u brošuri. Navedeni su i primjeri gradova i općina koji već (su)financiraju kastraciju kućnih ljubimaca, a njihovi rezultati potvrđuju značajno smanjenje broja napuštenih životinja, što dovodi do ušteda za sve.

U brošuri podsjećaju da su i organizacija redovite kontrole obaveznog mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava i edukacija građana važni za smanjenje broja napuštenih pasa i mačaka. Osim što gradovi i općine trebaju provoditi programe kastracije slobodnoživućih mačaka kroz projekt „Uhvati-Kastriraj-Vrati”, u suradnji s udrugama i građanima trebaju omogućiti organiziranje hranilišta za njih, što je uobičajena praksa i u europskim gradovima.

Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja zahvaljuju Udruzi gradova u Republici Hrvatskoj na pomoći u izdavanju i distribuciji ove brošure te Hrvatskoj zajednici općina i Hrvatskoj zajednici županija na podršci u promociji. Vjeruju da će brošura, s navedenim konkretnim, provjerenim i provedivim koracima, uvelike pomoći gradovima i općinama smanjiti broj napuštenih životinja na njihovu području.

„S naglaskom na učinkovite preventivne mjere, vjerujemo da će savjeti koje donosi brošura biti korisni i poticajni za gradove i općine, ali i skrbnike pasa i mačaka, te time pomoći i ljudima i napuštenim životinjama”, zaključuju Prijatelji životinja. Digitalna verzija brošure “Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka”  i više informacija dostupni su na www.prijatelji-zivotinja.hr

IZVOR:Prijatelji životinja

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn