PRIGODNO I DOSTOJANSTVENO – Obilježavanje 31. obljetnice početka Domovinskog rata

Datum objave: 21. 2. 2022. | Kategorija: Društvo

PAKRAC –  U Pakracu će višednevnim programom obilježiti 1. ožujka, početak Domovinskog rata u Hrvatskoj. Program počinje već ove subote 26. veljače kada će biti održan festival domoljubne pjesme “Croatio iz duše te ljubim”, a središnji dio na rasporedu je u srijedu 2. ožujka.

Domovinski, obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi sa pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske. Prisjećajući se tih događanja, u Pakracu se svake godine obilježava početak Domovinskog rata. Ove godine program započinje
Dječjim festivalom domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ koji će biti održan u Hrvatskom domu 26. veljače s početkom u 18 sati. Nastupit će učenici osnovnih škola uz već uobičajenu gošću Niku Pastuović.

Program se nastavlja 28. veljače. U organizaciji Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac- lipik u 18 sati u Hrvatskom domu dr. Franje Tuđmana bit će premijerno izvedena dječja pjesma „Pakrac – taj mali grad“ i prikazan kratki dokumentarni filma „Alfa 1991.“

U pakračkoj župnoj crkvi 1. ožujka s početkom u 18,30 sati održat će se koncert klape „Sveti Mihovil“. Ispred crkve u 20 sati predviđeno je paljenje „31 baklje pobjede“. Dan poslije 2. ožujka s početkom u 10 sati u crkvi će biti služena sveta misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje. Slijedi tradicionalni „Mimohod pobjednika“ gradskim ulicama koji će završiti ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će biti položeni vijenci. Na istom prostoru u 12 sati će biti održano čitanje povjesnice i pozdravni govori.Program se nastavlja 4. ožujka u vijećnici kurije Janković gdje će s početkom u 18 sati biti održana promocija zbirke domoljubne poezije „Poetska spomenica 123. brigade HV Požega“.

Obilježavanje početka Domovinskog rata organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, u suradnji s Koordinacijom ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.

TEKST: S. Pok             FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn