PRI KRAJU DVA VELIKA PROJEKTA U BOLNICI PAKRAC – Završetak energetske obnove i uređenja potkrovlja

Datum objave: 09. 2. 2021. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – U Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana pred završetkom su radovi na dva velika građevinska projekta – energetskoj obnovi objekta vrijednoj više od 13 milijuna kuna i uređenju potkrovlja vrijednosti 1,61 milijun kuna.

Energetskom obnovom zamijenjena je sva vanjska stolarija, krovište i pročelje te moderniziran sustav rasvjete i sustav grijanja. Radovi su počeli 2020. godine i preostale su tek tehničke provjere. Od ukupne vrijednosti veće od 13,26 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 8 milijuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 3,71 milijun kuna, decentralizirana sredstva su 686 tisuća, Požeško-slavonska županija  200 tisuća, a Grad kupovinom zemljišta 512 tisuća kuna i ostatak Bolnica.

Pred samim završetkom je i projekt uređenja potkrovlja zgrade veličine oko 900 četvornih metara koji će služiti kao radni prostor uprave i administracije uz koji se nalazi i sala za sastanke, čajna kuhinja, dva tehnička prostora iz kojih se upravlja bolničkim informatičkim sustavom i sustavom grijanja te ostali neophodni prateći prostori. “Ova investicija vrijedna je 1,61 milijun kuna, a za Bolnicu je vrlo značajna jer je time konačno završena njena poslijeratna obnova, pri čemu potkrovlje nije ni prije rata bilo dovršeno,” naglasila je ravnateljica Bolnice Marina Major.

Osim što su dobili adekvatni radni i arhivski prostor za administraciju, ispraznili su jedno krilo na četvrtom katu koje će biti vraćeno u zdravstvenu djelatnost. Sredstva za ovu investiciju u iznosu od nepovratnih 1,34 milijuna kuna osigurana su kroz tri natječaja Ministarstva regionalnog razvoja pri čemu je na dva konkurirala Županija, a na jednom Bolnica. Od ostatka, Županija je osigurala 200.000 kuna, a ostalo Bolnica.

Uz ova dva velika građevinska projekta obavljeno je i postavljenje sjenila i brisoleja (vanjske rolete) na cijeloj zgradi vrijednosti 967 tisuća kuna te je adaptiran nepredviđen dio krovišta, iznad operacijske sale i rodilišta u iznosu od 440 tisuća kuna.
Od medicinske opreme, najveće stavke tijekom prošle godine čine nabavka CT uređaja koju je financiralo Ministarstvo zdravstva u iznosu od bezmalo 3 milijuna kuna i RTG digitalni uređaj također financiran sredstvima nadležnog ministarstva u iznosu od 875 tisuća kuna.

Bolnica je upotpunjena i kadrovski. U prošloj godini bolnici su odobrene tri nove liječničke specijalizacije te tako bolnica sada na specijalizaciji ima petero liječnika od kojih će dvoje biti ginekolozi , a po jedan liječnik specijalist radiologije, gastroenterologije i ortopedije. Ukupno bolnica sada ima 39 liječnika u različitom radnom statusu, a od ožujka ponovo s radom počinje ORL ambulanta.

TEKST: S. P/Pakrački list   FOTO: pakrackilist.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn