PREVENTIVNO-REPRESIVNA AKCIJA – Podići razinu odgovornosti i svijesti o potrebama osoba s invaliditetom

Datum objave: 15. 2. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na području Policijske postaje Požega, danas je provedena preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor nepropisnog zaustavljanja i parkiranja na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom. U provođenje akcije i pregled mjesta namijenjenih parkiranju vozila osoba s invaliditetom, uključili su se i predstavnici lokalnih udruga osoba s invaliditetom.

Cilj akcije je podići razinu svijesti i odgovornosti kod građana, upozoriti na osnovne životne potrebe osoba s invaliditetom te postizanje razine tolerancije kod svih sudionika u prometu. “Ovakvim preventivnim akcijama, policija nastoji senzibilizirati vozače da znak pristupačnosti ne omogućava privilegiju zagarantiranog parkinga vozila, već minimalno pravo normalnog življenja osoba,” naglasio je policijski službenik za odnose s javnošću Goran Matijević.

“Današnja akcija koja ima preventivno-represivni karakter ima za cilj ostvariti zajednički uvid u stanje na terenu te osvijestiti u zajednici na problematiku osoba s invaliditetom. U razdoblju 2015-2017. godine broj procesuiranih prekršaja na području naše Policijske uprave koji se odnose na parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom počinjenih od strane osoba koje nisu ispunjavale uvjete za parkiranje na tim mjestima kretao se okvirno od 140 do 180 u godini da bi u 2018. godini taj broj bio 308. Povećanje možemo promatrati i kao rezultat veće skrbi i sankcioniranja počinitelja, jer aktivnosti na ovom planu nisu samo prigodne već kontinuirane kroz cijelu godinu čime se nastoji olakšati sudjelovanje u zajednici osoba s invaliditetom, a propisana novčana kazna za počinitelje je 700 kuna,” rekao je Matijević.

U provođenje akcije i pregled mjesta namijenjenih parkiranju vozila osoba s invaliditetom, uključili su se i predstavnici lokalnih udruga osoba s invaliditetom.

“Zahvaljujem se našoj Policijskoj upravi koja doista pokazuje pravu brigu i policijski službenci uvijek su spremni pomoći u našim problemima. Zadovoljni smo situacijom s parkirnim mjestima jer uveden je red i olakšan nam je život,” rekao je dopredsjednik Udruge slijepih Požeško-slavonske županije Goran Grgić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn