PREVENTIVNO – REPRESIVNA AKCIJA “ENEBLE” U POŽEGI – Pazite gdje parkirate!

Datum objave: 03. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji mreže prometnih policija Europe – TISPOL, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, na području čitave Europske unije policijski službenici provode akciju pod nazivom „ENABLE“. Akcija ima za cilj nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje osoba s invaliditetom i nadzor moguće zlouporabe znaka pristupačnosti, a već tradicionalno u akciji su sudjelovali i djelatnici PU požeško-slavonske i Policijske postaje Požega.

“Policijska uprava požeško-slavonska, odnosno PP Požega već tradicionalno obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom tako da provodimo preventivno-represivnu aktivnost usmjerenu na nadzor korištenja parkirališnih mjesta vozila osoba s invaliditetom.Tijekom ovih 11 mjeseci ove godine Policijska postaja Požega procesuirala je ukupno 267 prekršaja nepropisnog parkiranja odnosno parkiranja na mjesto rezervirano za vozila osoba s invaliditetom, dok je prošle, 2018. godine, zabilježeno 292 takva prekršaja. Kazna predviđena za parkiranje na mjestu namijenjenom za vozila osoba s invaliditetom propisana je u iznosu od 700,00 kuna. Novčanom kaznom od 700,00 kuna kaznit će se i osoba koja zlouporabi oznaku pristupačnosti,” upoznao je policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Mario Matijević iz PP Požega.

“Danas je u prostorijama Policijske postaje Požega održan i radni sastanak s predstavnicima svih udruga koje djeluju na području grada Požege gdje su nam oni iznijeli probleme s kojima se gotovo svakodnevno susreću,” dodao je Mario.

Uz iskazano zadovoljstvo zbog suradnje s PU Požeško-slavonskom i Policijskom postajom Požega, dio problema predstavila je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Grada Požege i Požeško-slavonske županije Jelisavka Jakovljević.”Drago mi je da smo u suradnji s PU požeško-slavonskom danas, kada obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom imali priliku ukazati na probleme vezane uz parkiranje. U našem gradu ima lijep broj mjesta označenih za osobe s invaliditetom i dobro je što osobe s invaliditetom, ako ne nađu slobodno tako označeno mjesto, mogu parkirati na bijela mjesta. Problem nastaje onda ako se u vozilima nalaze osobe težih tjelesnih oštećenja koje su u kolicima ili koriste neka druga pomagala te moraju imati veću širinu prostora. Ako je netko nepropisno parkirano na mjesto označeno za osobe s invaliditetom, onda takva osoba ne može to iskoristiti i ima poteškoće,” rekla je Jakovljević uz konkretan primjer takvog problema.

“Konkretno, problem je prisutan pri parkiranju kod Katoličke osnovne škole gdje se izvode građevinski radovi, a tamo su bila četiri označena mjesta koja su sada zauzeta zbog radova, a nisu neka druga mjesta prenamijenjena za naše potrebe. Tu je veliki problem, obratili smo se Gradu Požegi i dobili smo povratnu informaciju kako će to biti razriješeno i vjerujem kako će se to u skoro vrijeme riješiti jer imamo i dobru suradnju s Gradom,” rekla je Jakovljević. U sklopu akcije policijski djelatnici PP Požega postavili su na automobile parkirane na Trgu sv. Trojstva edukativne letke s informacijama o važnosti označenog mjesta i znaka pristupačnosti te o sankcijama propisanim za pakriranje na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn