PREVENTIVNA AKCIJA U POŽEGI – Dan bez mobitela u prometu

Datum objave: 02. 4. 2023. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Policijska uprava požeško-slavonska u suradnji s Hrvatskom udrugom menadžera sigurnosti iz Zagreba i Autoklubom Požega obilježila je prigodnom preventivnom acijom “Dan bez mobitela u prometu”.

Kampanju „Dan bez mobitela u prometu“ koju Hrvatska udruga menadžera sigurnosti iz Zagreba provodi sedmu godinu zaredom, uz potporu Autokluba Požega i službenika Policijske uprave Požeško-slavonske ove je godine provela i u Požegi. Kampanja se provodi 2.travnja, na datum koji je uistinu u svijetu bio i posljednji datum bez mobitela u prometu. Prvi poziv mobilnim uređajem uspostavljen je, naime, 3. travnja 1973., kad je s ulica Manhattana u New Yorku to uspjelo američkom inženjeru kompanije Motorola Martinu Cooperu s njegova prvog prototipa uređaja mobilnog telefona. Telekomunikacijska je revolucija potpuno promijenila ne samo načine komunikacija u cijelom svijetu nego i na svim razinama utjecala na svakodnevni život svih. Jedna od najizraženijih negativnih posljedica (uz brojne pozitivne) je korištenje mobilnog telefona, danas je to smartphone, u prometu, bez obzira jesu li sudionici u prometu vozači, pješaci, motociklisti, romobilisti ili biciklisti.

Policija prosječno godišnje u Hrvatskoj tijekom redovnih kontrola prometa s mobitelom za volanom uhvati oko 50 tisuća vozača. Distrakcija mobitela u prometu jedna je od najvećih distrakcija, nije samo vizualna zbog skretanja pogleda s ceste, nego je istodobno kognitivna jer su misli fokusirano potpuno od prometa, zatim fizička je vozač nema obje ruke na volanu te je i zvučna, jer zagušuje druge u prometu važne signalne zvukove trube i znakove upozorenja, poput sirena.

Uz policijskog službenika za odnose s javnošću u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj Sinišu Jelića kampanju u Požegi podržali su predsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić, voditeljica Službe za javni red i sigurnost u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj ivana Radić te zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i zamjenik požeškog gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević.

“Mobitel u prometu smanjuje koncentraciju, odnosno otklanja našu pažnju od bitnih događaja na cesti što znamo da nije dobro. Dovoljna je zapravo sekunda da se dogodi teška prometna nesreća. Naravno, svi znamo da je distrakcija uz nepropisnu brzinu i neprimjerene uvjete kao i alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa, jedan od četiri ubojice u prometu. Policija stoga provodi niz preventivnih i represivnih aktivnosti u prometu, a s preventivnim aktivnostima krežemo več od vrtićke dobi” rekla je voditeljica Službe za javni red i sigurnost u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj Ivana Radić podsjećajući roditelje da su oni uzori koji pokazuju svojoj djeci kako se ponašati u prometu.

O Nacionalnoj kampanj „Dan bez mobitela u prometu“ više je rekao Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. “Ova kampanja nije protiv mobitela jer su mobiteli u našoj svakodnevici. Postoji i tamna strana korištenja mobitela, a ugleda se u tome što je mobitel visoko na ljestvici uzroka prometnih nesreća. Hrvatska udruga menadžera sigurnosti želi utjecati na podizanje svijesti da je korištenje mobitela u prometu opasno. Niti jedan poziv niti poruka nije vrijedna ljudskog života” naglasio je Ostojić dodajući da su s ovogodišnjom kampanjom krenuli upravo iz Požege jer Policijska uprava požeško-slavonska radi odličnu priču na prevenciji sigurnosti.  Svim vozačima koje su policijski službenici zaustavili uručeni su prigodni pokloni za sigurnije korištenje mobitela.

TEKST: S. Pok                      FOTO: D. Krstanović

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn