AKCIJA „POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE“ – Uz prigodne poklone i puno smijeha, najlakše se uči o prometnoj sigurnosti

Datum objave: 13. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Policijski službenici PU požeško-slavonske i ove godine provode preventivnu akciju “Poštujte naše znakove” koja se tradicionalno, već više od dva desetljeća, provodi uz početak školske godine kako bi najmlađim sudionicima u prometu pružili pomoć u stjecanju prvih iskustva.

Akcija je predstavljena i u OŠ Julija Kempfa u Požegi gdje su se s mališanima družili glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković i policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Mario Matijević iz PP Požega.

Ove školske godine u prve razrede na području Požeško-slavonske županije upisano je 645 učenika. Najranjivija je to skupina koja će se ovih dana naći na prometnicama, Njihova sigurnost prioritet je i policijskih službenika PU požeško-slavonske koji i ove godine provode akciju “Poštujte naše znakove” s ciljem senzibiliziranja javnosti i svih sudionika u prometu na povećanu prisutnost i sudjelovanje djece u prometu. “Tijekom cijelog mjeseca rujna policijski službenici održavaju 20- minutna predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola na požeško-slavonskom području gdje upoznaju djecu temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, a uz predavanja, za učenike su pripremljeni prigodni promidžbeni materijali i reflektirajuće kišne kabanice iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Svakog dana posebice u vrijeme početka i završetka nastave pojačano se preventivno nadziru prilazne ceste, ulice i raskrižja u zonama škola radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece,” naglasila je glasnogovornica Nikolina Janković.

Tijekom rujna pojačano se kontrolira i brzina kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. “Važno je da roditelji pokažu svojoj djeci put do škole i to ne na najkraći već na najsigurniji način ili ih osobno dovedu te dođu po njih nakon škole. Ako djecu dovoze vozilima važno je da svojim primjerom ukažu na uzorno ponašanje u prometu. Pozivamo stoga roditelje na poštivanje prometnih propisa kako bi svojim osobnim primjerom pokazali kako se pravilno ponaša u prometu jer time kod djece stvaraju dobre navike za njihovu sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu,” dodala je Janković.

Klinceze i klinci rado prihvaćaju predavanja, a pri tom pokažu i puno ranije stečenog znanja, kaže nam službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Mario Matijević. “Pitanja je puno, djeca su iskrena i iskreno pokažu ono što su naučili od svojih odraslih u obitelji, ali rado prihvaćaju i neka nova, možda i pravilnija znanja o prometu. No, najradosniji su kad se podijele pokloni,” uz smijeh nam kaže Mario.

Na području PU požeško-slavonske u prvih sedam mjeseci ove godine nastradalo 10 djece, jedno je teško, a devet je lakše ozlijeđeno. U istom razdoblju prošle godine stradalo je četvero djece, svi lakše ozlijeđeni – Mario i Nikolina, s drugim kolegama policajcima ali i svim sudionicima potrudit će se da taj broj, kako su to poželjeli i mališani u Kampfovoj školi, bude – nula.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn