PRESTIŽNO PRIZNANJE – Gradska knjižnica Požega dobitnik je nacionalnog priznanja “Knjižnica godine”

Datum objave: 05. 11. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradska knjižnica Požega dobila je prestižno priznanje Hrvatskog knjižničarskog društva za najbolju knjižnicu 2021. Priznanje je to koje povodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, 11. studenog, dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti te unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnica.

Povjerenstvo za dodjelu priznanja “Knjižnica godine” 2021. u sastavu Sanje Brbore, Mirjane Čubaković (predsjednice), Dijane Machale, Silvije Perić i Ivanke Stričević, na temelju Poslovnika o radu povjerenstva za dodjelu priznanja Knjižnica godine”, na svojoj 2. elektroničkoj sjednici održanoj 13. i 14. listopada 2021. godine utvrdilo je: “Gradska knjižnica Požega svojim je ustrajnim djelovanjem vidljiva i prepoznata u svojoj društvenoj i stručnoj zajednici kao stup odgojno-obrazovne, kulturne i javne djelatnosti. Kao takva prerasla je zidove koji ju okružuju i javnim zagovaranjem, medijskom vidljivošću, djelotvornim radom i u potpori zajednice doživljava potpunu transformaciju: arhitektonsku, koncepcijsku, programsku i tehnološku. Sve svoje nasljeđe, djelovanje, programe, usluge, kvalitetu i partnerstva usmjerava prema budućnosti, prema korisnicima nove generacije, prema tehnologijama nove generacije, prema novim uslugama, e-uslugama, umrežavanjima, a opet brine i podupire tradicijske vrijednosti, posebne želje i potrebe korisnika. Kvalitetom i inovacijama u radu doseže svoju izvrsnost i nudi svojoj zajednici, svojim korisnicima, potencijalnim korisnicima, građanima svijeta: e-usluge, e-knjige, specifične usluge, programe i događanja za sve generacije i sve vrste interesa, najkvalitetniju informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, iznimnu kreativnost, novi prostor, nove djelatnosti, vidljivost i prepoznatljivost.”

Tako je u povijesnoj godini postojanja, u kojoj je nakon 175 godina knjižnične djelatnosti otvorila vrata nove Knjižnice s novim prostorom, novim konceptom rada, programima i uslugama za cijelu zajednicu, izvrsnost Gradske knjižnice Požega prepoznata i na nacionalnoj razini. Prestižno priznanje struke plod je dugogodišnjeg uloženog truda, dugotrajnog planiranja, timskog rada i promišljanja stručnih djelatnika koje je, uz suradnju s arhitektonskom i konzervatorskom strukom te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i osnivača, Grada Požege, rezultiralo potpunom transformacijom u Knjižnicu 21. stoljeća.

Gradska knjižnica Požega svakodnevnim radom opravdava i potkrepljuje ovakvo priznanje vođena kriterijima kvalitete i inovativnosti, usmjerenosti na budućnost, ustrajnosti i kreativnosti u djelovanju, kvalitetnih, novih usluga i programa, modernizacije poslovanja, odgojno-obrazovne, kulturne i javne djelatnosti, prepoznatljivosti u fizičkom i virtualnom okruženju te uspješne suradnje s drugim knjižnicama, udrugama, ustanovama, pojedincima – stručnim suradnicima i volonterima u kreiranju kvalitetnih sadržaja za sve pripadnike zajednice.

Nagrada za “Knjižnicu godine” rezultat je uspješnog rada, sadržajnih iskoraka, tehnoloških inovacija te intenziviranja programske aktivnosti povećanjem kvalitete i broja knjižničnih programa usmjerenih na čitanje, učenje te jačanje osobnih kulturnih, duhovnih i demokratskih potencijala. To, uz višefunkcionalni, suvremeno opremljen i uređen prostor, čini Knjižnicu važnim čimbenikom u životu zajednice i mjestom kvalitetnog provođenja slobodnog vremena za građane svih dobnih skupina i interesa.

Kontinuiranim djelovanjem tijekom 175-godišnjeg postojanja Knjižnica je tako postala prepoznatljiva u društvenoj i stručnoj zajednici kao jedan od nositelja odgojno-obrazovne, kulturne i javne djelatnosti. Usmjerena prema budućnosti, nastoji pratiti potrebe korisnika 21. stoljeća držeći korak s promjenama u informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji, uvodeći e-usluge, e-knjige, umrežavajući se te u svakom trenutku vodeći brigu o željama i potrebama korisnika.

Proglašenje pobjednika i uručenje priznanja “Knjižnica godine” održat će se povodom svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, 11. studenog 2021. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz prijenos uživo na Facebook kanalu HKD-a.

TEKST: S. P./ GKP               FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn