PRESTANAK OBAVEZE – Obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala u vožnji završava 31. ožujka 2020.

Datum objave: 29. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, započelo je 01. studenog 2019. godine, a završava 31. ožujka 2020. godine.

Svjetla se ipak moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.), a bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije, upozoravaju iz policije.
Stoga bi, unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju od 31. ožujka, vozači i dalje tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti trebali imati upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu. Tako će doprinijeti vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.

TEKST: S. P.       FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn