PREPOZNATA IZVRSNOST – Programima UO Plesne radionice Ilijane Lončar gotovo 70 tisuća kuna

Datum objave: 19. 2. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Autentični i kultni programi Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar “Požeški plesokaz”, “Svi na plesnu predstavu” i “Požeški kreatorij” dobili su gotovo 70 tisuća kuna iz riznice Ministarstva kulture i medija.

U okviru Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu, u programskom području dramske i plesne umjetnosti te izvedbenih umjetnosti, u tri potprogramska područja odobreno je sufinanciranje 521 programa u ukupnom iznosu od 24.359.900,00 kuna.

U potprogramskom području kazališnog i plesnog amaterizma, od 120 prijavljenih, s ukupnim iznosom od 860.900,00 kuna bit će sufinancirano 74 programa festivala, manifestacija i gostovanja kao i redovni programi amaterskih udruga. Od toga će 15 programa plesnog amaterizma biti sufinancirano s iznosom od 156.000,00 kuna. pot programskom području suvremenog plesa i pokreta od 206 prijavljenih, iznosom od 2.927.900,00 kuna sufinancirat će se 144 odobrena programa festivala i manifestacija, gostovanja, pripreme premijernih plesnih predstava i reprizne izvedbe te ostali programi (rezidencijalni, edukativni).

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar više od dva desetljeća njeguje kazališnu i plesnu umjetnost ostvarujući vlastite programe koji su postali prepoznatljivi ne samo po izvrsnosti već i kao kultne točke okupljanja plesnih umjetnika, entuzijasta i profesionalaca.

Projekt organizacije gostovanja profesionalnih plesnih predstava “Svi na plesnu predstavu” UO Plesna radionica Ilijane Lončar, već 21 godinu u Požegu dovodi vrhunske predstave. Ove godine u sklopu projekta očekuje nas osam novih predstava, a u okviru Poziva resorno ministarstvo odobrilo je potporu od 35.000,00 kuna.

“Požeški plesokaz” jedinstveni međunarodni plesni festival koji u Požegi svake godine okuplja više stotina plesača i plesnih pedagoga, prošle je godine u jubilarnom 20-tom izdanju održan online, no ove godine, veliki festival vraća nam se na scenu. Festival je osnovan s ciljem promicanja plesne kulture među mladima i u manjim sredinama a ne samo u velikim gradskim središtima. Kroz tri tematske večeri, okuplja veliki broj plesača koji su profesionalno vođeni, iz cijele Hrvatske i inozemstva, a ove godine održat će se od 4. do 6. ožujka. Kultni festival podržalo je i Ministarstvo kulture iznosom od 20.000,00 kuna.

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar nastavlja i s edukativnim programom gostujućih plesnih umjetnika i pedagoga “Požeški plesni kreatorij”. Kvalitetna edukacija i iskustvo susreta s plesnim umjetnicima za mlade Ilijanine plesače od iznimnog su značaja, a to je prepoznalo i ministarstvo dajući financijsku podršku od 13,500,00 kuna.

Podrška Ministarstva kulture i medija još jedna je potvrda izvrsnosti dugogodišnjeg rada samozatajne plesne umjetnice i pedagoginje Ilijane Lončar čiji su projekti kreativni, jedinstveni i potpuno autentični.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn