PREMIJERA U SLAVONIJI – Praktična pokazna radionica cijepljenja vinove loze „zeleno na zeleno“

Datum objave: 13. 6. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – U okviru svojih stručnih poslova, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Područna služba Požega, organiziraju 19. lipnja (petak) 2020. praktičnu pokaznu radionicu cijepljenja vinove loze metodom „Zeleno na zeleno“. To je jedinstvena prilika za sve zaljubljenike u vinogradarstvo da svojim prisustvovanjem obogate paletu stručnih znanja i vještina iz te grane poljoprivredne proizvodnje.

Prijavak je, nažalost, limitiran na 10-ak sudionika te organizatori apeliraju da se prijave samo oni vinogradari, kojima ovakav vid edukacije ili puno znači ili se s ovom vrstom cijepljenja do sada nisu nikada sreli. Prijaviti se mogu osobno pozivom na telefon voditelju radionice, ili putem Internet prijave, preko web stranice www.savjetodavna.hr.

U uvjetima, kada je za promjenu sorte vinove loze potrebno iskrčiti postojeći vinograd ili izvršiti sanaciju površine i predradnje za sadnju novog vinograda ili posaditi novi vinograd, vodeći pri tome računa da se ne preporučuje saditi vinograd odmah nakon krčenja starog vinograda, bez minimalnog razmaka od 3 godine „odmora“ zemlje, kada sve to navedeno značajno prelazi iznos od 200.000 kn, korištenje precjepljivanja postojeće sorte vinograda nekom drugom, boljom sortom, predstavlja veliku uštedu, posebice ako se zna da precijepljeni vinograd rodi već sljedeće godine 20-25 %, a druge godine nakon precjepljivanja dostiže i 100 %-tan planirani urod. Uostalom, tu metodu precjepljivanja vinove loze koristi većina vinogradara u Kaliforniji, a nije zanemariva i u ostatku razvijenih vinarskih država svijeta – ističu organizatori.

Možete se prijaviti i osobno telefonskim pozivom na mobilni telefonski br. 091/4882-820 Tomislavu Božičeviću, voditelju te edukacije.

Okupljanje sudionika je u mjestu Kaptol, oko 13 kilometara sjever-sjeveroistočno od Požege, 12 km zapadno od Kutjeva ili 5,5 km istočno od mjesta Velika (Požeško-slavonska županija). Lokacija okupljanja je parkiralište ispred crkve u Kaptolu, 19. lipnja (petak) 2020., od 9.00 do 9.15 sati, nakon čega se zajedno kreće u vinograd udaljen 15-ak minuta zapadno od Kaptola, u mjesto Krivaj. Pokazno cijepljenje vinove loze će biti u vinogradu OPG-a Vojak Dinka, u vremenu od 9.30 do 13.30 sati.

IZVOR:savjetodavna.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn