PREMIJERA PREDSTAVE “DNEVNIK SOLERICE” – Kad je Wendy shvatila da može letjeti

Datum objave: 09. 4. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Predstava “Dnevnik solerice” koja je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku premijerno je 9. travnja izvedena na požeškoj sceni. I odmah je pokazala kako će suradnja požeškog kazališta i osječke Akademije uroditi izvrsnim plodovima.

“Dnevnik solerice”, predstava koja će ostati zabilježena kao prva iz nastavne baze osječke Akademije za umjetnost i kulturu u Gradskom kazalištu Požega nastala je prema istoimenom romanu Jasmine Rodić. Urbana je to, duhovita i vrlo pitka priča o junakinji koja u ljubavnom pohodu od Zagreba, Pariza, New Yorka do Beograda ne traži puno – tek “ambicioznog muškarca sa zdravstvenim osiguranjem i vozačkom kojeg zanima umjetnost, dobro se ljubi, razlikuje “ć-č” “ije-je” i zgodan je”.

Dramaturginja Marijana Nola pripremila je “Dnevnik solerice” kao dinamičnu igru u kojoj se glumci izmjenjuju u više uloga. Pod redateljskom palicom kultnog Roberta Raponje i budnim okom asistentice redatelja Katice Šubarić, mladi umjetnici predvođeni Lucijom Subotić kojoj je uloga Jasmine ujedno i diplomski ispit na Akademiji odgovorili su tom izazovu na najbolji način – razigrano predani umjetničkom poticaju i autentičnosti priče. Jer, iako poteže za rukav “žensko pitanje” koje su već dobrano razvukle i prožvakale Bridget Jones i “Seks i grad” ekipa (uz niz razvodnjenih kopija), solerica skribomanka za razliku od njih daje nam bliske toponime za lakše poistovjećivanje (i veći užitak) – mjesto, vrijeme, likovi – domaće je domaće, je l’ tako?

Lucija Subotić dobro pripremljena i fokusirana, uvjerljiva je Jasmina, a snagu i životnost lika predstavila je glumački zrelo i samouvjereno. U tome su joj pomogli iskusna Blanka Bart te studenti Anabela Sulić, Matko Trnačić, Vanja Čiča, Matea Bublić, Marijin Kuzmičić, Davor Tarbuk, Grgur Grgić i Lorenco Tolić. Scenografija i kostimografija djelo su Jasmine Pacek, glazbu potpisuje Marina Hojsak, a profesionalno su svoj dio posla odradili i djelatnici kazališta Dario Hak (ton i video), Goran Krmpotić (rasvjeta), Renato Pok (scenski poslovi) te Ljiljana Rodić (garderobijerka).

“Dnevnik solerice” dobra je kazališna razonoda, karta za let na krilima čarobne potrage za pravom ljubavi. I za one mlade, i za one nešto starije. Jer, zašto bi se odrekli sna kakav sanjaju vječni Petar Pan i Wendy? Uostalom, moje dame, znate li koji je najbolji dio tog sna? Kad je Wendy shvatila da može letjeti.

TEKST: Sanja Pok           FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn