PREMIJERA FILMA O BRANITELJSKOM HODOČAŠĆU – „Milijun koraka“ put od Nove Gradiške do Vatikana u filmu Alena Kocića Koca

Datum objave: 06. 10. 2018. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Godinu i pol dana nakon jedinstvenog puta vjere, nade, predanosti i poniznosti, u sjećanje na Domovinski rat i zahvalu Svetoj Stolici, braniteljsko hodočašće zahvalnosti od Nove Gradiške do Vatikana je pred publikom. Zabilježeno zauvijek, „ispričano“ filmskom kamerom, uobličeno u dokumentarac „Milijun koraka“, autora Alena Kocića Koca, premijerno prikazan tamo gdje je sve i počelo, u Novoj Gradiški, u organizaciji UHDDR GO Nova Gradiška.

Želeći spojiti zelenu i plavu Hrvatsku, sačuvati uspomenu na Domovinski rat, zahvaliti Vatikanu na političkim i diplomatskim naporima pri priznavanju Hrvatske i pokloniti se Svetom Ocu, osmorica hodočasnika, petorica Novogradiščana, kolega suborac iz Kutine i jedan Zadranin, u ožujku 2017. krenuli su na put vjere, nade, predanosti i poniznosti dugo više od 900 kilometara, od Nove Gradiške do Vatikana.

Godinu i pol dana kasnije, jedinstveno hodočašće zahvalnosti u organizaciji UHDDR GO Nova Gradiška je pred publikom. Zabilježeno zauvijek, „ispričano“ filmskom kamerom, uobličeno u 80 minutni dokumentarac „Milijun koraka“, autora i jednog od hodočasnika, Alena Kocića Koca. Jer, riječ je uistinu o nesvakidašnjem pothvatu, fizički i psihički iznimno zahtjevnom, ali i iskustvu koje mijenja život i čiji je značaj i veličinu moguće sagledati tek s vremenskom distancom.

„Upravo to je i jedan od povoda filmu, jer jedini je to medij koji je u stanju prikazati svu snagu, veličinu, dubinu i širinu putovanja koje je iza nas i koje nas je zauvijek promijenilo“, istaknuo je na premijeri autor „Milijun koraka“, Alen Kocić Koc.

Znalački snimljen i montiran, film „prati“ hodočasnike na njihovom putu hrvatskim a onda i talijanskim dionicama, u susretima i druženju s prijateljima-suborcima, od Nove Gradiške, Novske, Kutine, Križa, Dugog Sela, Draganića, Slunja, Plitvičkih jezera, Zadra, Pakoštana, Šibenika, Trogira, preko Splita i Ancone, do Rima i Vatikana i završava audijencijom kod svetog oca.

Uz ponosne branitelje-hodočasnike-Arsena Grandu, predsjednika Udruge dragovoljaca DR Nova Gradiška i inicijatora pothvata, Željka Radošića, Branka Iskru, Željka Bakunića, Željka Brčića Dušu i Nenada Marčinu i mnogobrojnu publiku, novogradiškoj su premijeri filma „Milijun koraka“ nazočili i Ante Deur, predsjedničin savjetnik za branitelje, Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika Grada Nova Gradiška, mr.Ljiljana Lukačević, voditeljica Tima za psihosocijalnu pomoć i župnik Župe BZBDM, Branko Gelemanović. Nakon premijere, promovirajući i dalje sve ono što jesu, u obilježjima Slavonije, onako kako su i pred papu, branitelji-hodočasnici za svoje su drage goste pripremili domjenak- prepun isključivo domaćih gastro delicija.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn