PREMIJER SA ŽUPANIMA – Sastanak na temu prihvata i zbrinjavanja stanovništva iz Ukrajine

Datum objave: 24. 3. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je sastanak sa županima te predstavnicima gradova i općina na temu provedbe aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine, a kojemu je prisustvovala i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno se nalazi 80 raseljenih osoba iz Ukrajine od čega je 37 djece.

Premijer Plenković istaknuo je kako Hrvatska želi pomoći ukrajinskom narodu koji izrazito pati u ovom trenutku, a Vlada je u tom kontekstu poduzela niz akcija, od potpore u segmentima civilne zaštite, do tehničke, humanitarne, vojne i diplomatske pomoći te će nastaviti pomagati svim mogućim sredstvima daljnju opstojnost Ukrajine, pogotovo u humanitarnom smislu.

Prema posljednjim podacima u Hrvatsku je ušlo 9.357 raseljenih osoba, od čega je 4.556 žena, odnosno 48,7%, zatim 1.172 muškarca, odnosno 12,5%, te 3.629 djece, odnosno 38,8%.„Sve ovo zahtijeva dobru pripremu i organizaciju. Hrvatska je prije 30-ak godina brinula ne samo o vlastitim prognanicima iz tada okupiranih područja nakon Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku, nego i o brojnim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatima koji su napuštali Srbiju.“ rekao je premijer te istaknuo kako sada djelujemo na temelju tih iskustava pokazavši veliku solidarnost koja se očituje u potpori javnosti, u političkim stavovima prema ukrajinskom narodu i Ukrajini koja je žrtva agresije.

Što se tiče današnjeg sastanka s predstavnicima gradova, općina, županija te Međuresornih radnih skupina, premijer Plenković rekao je kako je njegov cilj rasprava o poboljšanju postojeće strukture te dodao kako je uspostavljena web stranica “Hrvatska za Ukrajinu” na ukrajinskom jeziku koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve one koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine te kako je otvorena i besplatna telefonska linija – 114. Premijer Plenković smatra kako su svi elementi dobro postavljeni te kako se samo trebaju perfektuirati na razini koordinacije središnje vlasti, županija, gradova i općina te svih nadležnih tijela i institucija.

„Koordinacija kroz civilnu zaštitu, Crveni križ, jedinice lokalne i područne samouprave, osiguravanje zdravstvene skrbi, socijalne skrbi, a kroz institut privremene zaštite govorimo o što lakšoj integraciji Ukrajinaca na hrvatsko tržište rada, o predškolskom odgoju za djecu te o uključivanju u školski sustav.“ – rekao je premijer Plenković.
Po završetku sastanka, održana je i sjednica Vlade RH na kojemu je donesena Odluka o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju.

IZVOR: pszupanija.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn