PREMIJER PLENKOVIĆ U POŽEGI: Konkretne odluke o pomoći bit će donesene na sjednici Vlade u četvrtak

Datum objave: 29. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa suradnicima posjetio je danas Požegu kako bi se uvjerio u razmjere štete nastale od nevremena koje je 25. lipnja zadesilo dijelove Požeško-slavonske županije.

Danas smo ovdje kako bi sagledali razmjere štete, a potom sa sjednice Vlade RH u četvrtak poslali važnu poruku stanovnicima Požeško-slavonske županije, naglasio je premijer Andrej Plenković nakon održanog sastanka s požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić, požeškim gradonačelnikom dr. Željkom Glavićem te drugim načelnicima i gradonačelnicima.

“Danas smo preliminarno razgovarali oko toga koji su iznosi štete, a riječ je o stotinama milijuna kuna i to je nešto što Požeško-slavonska županija ne može sama sanirati sa svojim općinama i gradovima. Jako nam je značajna podrška Vlade RH i našeg predsjednika, njegov današnji dolazak, kao i dolazak ministara koji su bili u Požeško-slavonskoj županiji od subote do danas nekoliko puta. Hvala za odluku koju će Vlada donijeti na sjednici već u četvrtak, vezano za prvi paket pomoći,” rekla je županica Jozić.

Predsjednik Vlade i ministri upoznati su sa stanjem nakon ove dvije elementarne nepogode – bujične poplave koje su se dogodile 6. lipnja te jake tuče 25. lipnja, naglasio je požeški gradonačelnik Željko Glavić. “U gradu Požegi ima 1700 stambenih objekata koji su oštećeni, uglavnom krovovi, stolarija, fasade i gdje je pomoć doista nužna i nužno je da bude žurna da ne nastanu, od eventualnih kiša, neke nove štete. Također, u prethodnoj elementarnoj nepogodi, bujičnim poplavama, na stambenim objektima je bilo 7,5 milijuna kuna štete. Puno je šteta i na gospodarskim objektima oko 65 milijuna kuna i to su veliki gospodarski pogoni, a isto tako i na poljoprivrednim površinama, automobilima i drugom.”

“Moram ovdje pred predsjednikom Vlade i ministrima pohvaliti sve žurne službe, od 112, vatrogasaca, komunalnih poduzeća, Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda koji su svi pomogli da se štete smanje na najmanju moguću razinu te da se grad što prije očisti,” rekao je gradonačelnik.

“Cilj našeg posjeta, uz prvi posjet ministara koji je bio 26. lipnja, jest da neposredno u razgovoru i sa županicom, gradonačelnicima i načelnicima, osobito Jakšića i Kaptola čujemo kakve su procijene šteta nakon velike nepogode koja je zadesila Požeško-slavonsku županiju. Shvaćamo da uvid u situaciju traje, tako su u procjenama štete sve veće,” rekao je premijer. Dodao je kako će prvi paket pomoći biti konkretiziran već u četvrtak.

“Mi ćemo na Vladi u četvrtak, temeljem zahtjeva koji će biti proslijeđen sutra od strane županice u ime gradova i općina, donijeti prve odluke kako bismo pomogli ljudima prije svega na saniranju šteta koje su se dogodile, na saniranju šteta na poljoprivrednim kulturama koje su značajne.Onda ćemo s vremenom nastojati dati dodatni doprinos da se sanira sve ono što se ovdje dogodilo, bilo da je riječ o bujičnim poplavama s početka lipnja ili događajima od 25. lipnja. Odmah sam u petak razgovarao sa županicom, gradonačelnikom, dogovorili smo da prva delegacija dođe i sada sve službe rade na tome da pošaljemo važnu poruku sa sjednice Vlade u četvrtak prema svim našim sugrađanima u Požeško-slavonskoj županiji. Ovo su nažalost velike štete posebice u poljoprivredi i Ministarstvo poljoprivrede već ima određena sredstva na raspolaganju – to je jedan dio, a drugi dio će biti sredstva koja ćemo kanalizirati prema Županiji koja će sredstva distribuirati dalje. To je model koji smo imali u Sisačko-moslavačkoj županiji i Karlovačkoj županiji i smatram kako je to bio jako dobar model jer ne može nitko od nas bolje znati od županice, gradonačelnika i načelnika što ljudima ovdje treba,” rekao je predsjednik Vlade Plenković u Požegi.

S predsjednikom Vlade u Požegi su danas bili i potpredsjednik Vlade Boris Milošević te tri ministra – ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Josipom Aladrovićem te ministar prostornog uređenja i graditeljstva Darko Horvat.

TEKST: Sanja Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn