PREDSTAVLJENI TURISTIČKI PROJEKTI – Centar za posjetitelje “Požeška kuća” i “Ljubavna promenada- Stari grad”

Datum objave: 01. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Centar za posjetitelje „Požeška kuća“ i „Ljubavna promenada – Stari grad“, dva su aktualna turistička projekta Grada Požege i Turističke zajednice koja su danas novinarima prezentirali gradonačelnik Vedran Neferović i direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak te pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarenje Jasminka Vodinelić.
“Riječ je o dva projekta koji se rade i nalaze se u različitim fazama realizacije. Ljubavna promenada  projekt je koji je realiziran u jednom manjem opsegu, dok ćemo vam nastavak ciejle priče koju smo osmislili još prezentirati i posavjetovati se s određenim  stručnjacima koji bi nam dali svoje mišljenje na temu uređenja cijelog Starog grada i povezivanja povijesnog konteksta s turističkim perspektivama tog prostora. Drugi projekt Požeška kuća u odmakloj je fazi realizacije. U suradnji s Ministarstvom  turizma krenuli smo u jednu značajnu investiciju za Grad Požegu i smatram da će s okončanjem ovog projekta grad dobiti jednu novu dimenziju u tom segmentu,” naglasio je gradonačenik Vedran Neferović.

nn

Ljubavna promenada na šetalištu Stari grad priča je koju je otvorio još početkom godine Gradski muzej kalendarom “Ljubavni jadi starih Požežana”. Nadahnuti pričama požeških parova iz povijesti, uz pomoć Hrvatske turističke zajednice, Grad Požega i Turistička zajednica odlučili su Starom gradu vratiti nekadašnji značaj kao mjesta okupljanja i druženja. Na Starom gradu postavljene su tako klupe koje nose priče o detaljima života deset parova iz prošlosti grada –  Zlata i Hinko Kolarić – Kišur, Hermina i Josip Eugen Tomić, Dragutin i Hedviga Lerman, Terezija i Julije Kempf, Marica i Luka Ilijašević, Valerija i Franjo Ciraki, Ana i Ivo Čakalić, Hedviga Sternberg i Miroslav Kraljević, Laura i Janko Jurković te Katarina i Josip Novak. “Odabrali smo deset ljubavnih priča i postavili ih na klupe. Na jednoj strani klupe su priče o detaljima ljubavi pojedinog para, a na drugoj su poruke današnjim zaljubljenim parovima kojima želimo pokazati kako je upravo ljubavna problematika univerzalna kategorija,” rekla je direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak. Nakon ove prve faze, naglasila je pročelnica Jasminka Vodinelić, uslijedit će daljnje uređenje prostora prema projeku kojim je zamišljeno da se poploče staze te plato na Starom gradu.

nnn

Centar za posjetitelje “Požeška kuća” bit će prva točka susreta  i boravka posjetitelja u Požegi, kroz jednu prepoznatljivu priču. “Osnovne karakteristike našeg grada su povjest i kultura, glazba, gastronomija, vino i čokolada.

148058961202

Požeška kuća je novi iskustveni doživljaj i želimo da posjetitelj kada dođe, upozna važne točke grada kroz istaknute događaje, poznate ličnosti te okuse,” naglasila direktorica TZ Silvija Podoljak. Kuća je podijeljena na prizemlje i podrum, prizemlje obuhvaća “Priču razuma” – info točku, jednu prostoriju vezanu uz fra Luku Ibrišimovića, jednu uz Baruna Trenka, te interaktivne sadržaje, a podrum “Priču osjećaja” – vino,domaće proizvode i gastronomiju.”Projekt je započeo 2015. godine. Prva faza bila je uređenje vanskog dijela zgrade, sada se uređuje unutrašnjost – izmjena instalacija, zidnih obloga, te drugih preinaka. Početkom iduće godine očekujemo fazu spoja građevinski radova i multimedije, a plan je dovršiti zgradu do Dana grada,” rekla je pročelnica Vodinelić.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn