MONOGRAFIJA “DESET GODINA POŽARTA”: “Kulturni produkt koji svi u ovom gradu imamo kao vrijednost”

Datum objave: 13. 12. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Udruga za p(r)omicanje kulture PožArt djeluje već deset godina, a okuplja i promiče mlade stvaraoce, većinom studente umjetničkih akademija, ali i afirmirane, neafirmirane i alternativne umjetnike. Desetogodišnje aktivnosti zabilježili su u monografiji “Deset godina Požarta” koja je sinoć predstavljena u prostoru Galerije Ciraki u Gradskom kazalištu Požega. Podršku umjetnicima svojim dolaskom pružio je i gradonačelnik Darko Puljašić.

Monografija „Deset godina Požarta“ pregled je desetogodišnje aktivnosti, ali i slika Požege kao grada javnih prostora ispunjenih izložbama, predstavama, instalacijama, piknicima, koncertima. Nakon deset godina, uz izdavanje publikacije, udruga koja je bila prepoznatljiva po neobičnom, buntovnom i pomalo “pomaknutom” djelovanju dostigla je svoj vrhunac i vrijeme je ponovo za slobodu alternativnog djelovanja, kaže voditeljica skupine Snježana Mekić Delić. “Htjeli smo obilježiti deset godina rada i Projekta Požart koji je počeo 2010 godine izložbom na ovom istom mjestu. Bilo je deset projekata, a ove godine ćemo i zatvoriti udrugu te nastaviti raditi kao na početku – alternativno i izvaninstitucionalno. Ali, uspjeli smo izdati ovu knjigu koja objedinjuje sve te projekte s puno fotografija. To je naš doprinos gradu vezano uz likovnu i umjetničku scenu,” rekla je Snježana.

Prigodnim riječima okupljene umjetnike i sugrađane pozdravio je gradonačelnik Darko Puljašić. “Požart i Požartovci svojim postojanjem i djelovanjem izuzetno obogaćuju naš grad. Njihova događanja doista su uvijek drugačija, pomaknuta i to je ono što je iskonska vrijednost. Važno je znati kako nas ima različitih, drugačijih, a opet tako posebnih i dobrih. Jer, ovaj grad ima svoju priču jednu, drugu, treću, a priča Požarta bila mi je uvijek posebna i draga. Stoga mi je vrlo drago da je i ova monografija ugledala svjetlo javnosti. Znam da je ponekad teško biti drugačiji, ali nemojte odustati od svoje kreativnosti, od svoje želje za izražavanjem, jer vi ste onaj dobri duh Požege koji nas sve prikazuje da možemo biti bolji, sposobnima za više i za pomaknutost. Jer, vjerujte mi, ovom svijetu trebaju ljudi koji će biti “pomaknuti” u najboljem smislu te riječi,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

Monografiju su predstavile ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Aleksandra Šutalo i profesorica umjetnosti Vera Ćuže Abramović. “Kod Požartovaca me uvijek fascinirala njihova neformalna komunikacija koja se onda ogledala i u njihovim radovima. Predivno je imati ljude s takvim entuzijazmom u ovom gradu koji ne traže ništa za sebe, a daju sebe. Na tome čestitam svim članovima udruge, na tom entuzijazmu koji nestaje iz ovog svijeta i suburbanoj kulturi koju njeguju gdje su doslovno izašli s umjetnošću na ulicu. Ovakav poticaj rada dragocjen je da bi naša Požega u kulturološkom smislu živjela i disala punim plućima ,” rekla je između ostalog Vera Ćuže Abramović.

“Ne bih govorila kao ravnateljica knjižnice premda smo surađivali i surađivat ćemo jer to je poanta knjižnice. Radije bih govorila kao građanka ovog grada. Kada je Požart nastajao prije desetak godina, bila je to inicijativa koja je težila za promjenama. Takvih inicijativa ima svaki dan, ali rijetke su one koje zapale vatricu, a pogotovo ne dođe do požara. Ono što se dogodilo s Požartom je da su uspjeli, uspjeli su u inicijativi da potaknu promjenu, da okupe mlade i da daju jedan kulturni produkt koji svi u ovom gradu imamo kao vrijednost. Zbog toga sam kao građanka jako sretna i čestitam svim članovima Požarta na prvom mjestu – na drugom mjestu vam se želim zahvaliti. Hvala vam što dajte nešto više ovom gradu u tom smislu i na tom području,”rekla je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega Aleksandra Šutalo.

Monografija je objavljena uz podršku Ministarstva kulture RH, Grada Požege i Požeško-slavonske županije. Većinu tekstova potpisuju Domagoj Krip i Snježana Mekić Delić a grafički dizajn je odradio Mario Aničić iz Zagreba. Knjiga će se moći pronaći u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega, te u školama i institucijama s kojima je udruga surađivala.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn