PREDSTAVLJEN PROJEKT – Organizacija, proizvodnja i plasman proizvoda malih domaćinstava

Datum objave: 18. 3. 2015. | Kategorija: Društvo

DSC05150

POŽEGA –  U Županijskoj vijećnici načenicima i gradonačelnicima s područja Požeško-slavonske županije danas je  predstavljen projekt „Organizacija proizvodnje povrća, otkup i plasman proizvoda malih domaćinstava u Požeško – slavonskoj županiji“.

Požeško-slavonska županija želi pokrenuti proizvođačke organizacije  u segmentu poljoprivrede, a ključno na tom putu je plansko djelovanje i potpune analize postojeće stanja. Upravo stoga danas je  predstavljena studija  koja se bavi organizacijom proizvodnje povrća te plasmanom proizvoda obiteljskih gospodarstava ali donosi i analize postojećeg stanja. Detalje studije  prezentirao je direktor i vlasnik tvrtke CM Ekspert d.o.o. Vitomir Luketa. “Studiju smo završili još 2000-. te godine, potom je  2001. godine zaustavljena od strane tadašnje politike. Smatramo  da je neprimjereno i nedozvoljeno da smo u Hrvatskoj uz takav potencijal i takve resurse ogromni uvoznik povrća, uvoz koji drastično raste u odnosu na prethodno razdoblje koje smo promatrali. Analizirali smo  požeško-slavonska seoska gospodarstva i ovom studijom pokušavamo dokazati da je moguće zemlju i domaćinstva staviti u funkciju vrlo kvalitetnog uzgoja povrtlarskih kultura i plasmana istih na tržište,” naglasio je Luketa.  Prema njegovim riječima organizacija se temelji na tvrtki koja će voditi cijeli posao te biti zadužena za davanje smjenske robe, kontrolu uzgoja, zaštitu bilja i kasnije otkup takve robe i plasman na hrvatsko tržište.

DSC05157

“Potencijal je, po najlošijem scenariju, otvaranje 500- tinjak  radnih mjesta u županiji i to u seoskim gospodarstvima, u prvim godinama rada. U početnom razodoblju, kako se kooperanti priključuju takvoj proizvodnji tako se oživljavaju i radna mjesta. Analizirali smo i stanje s navodnjavanjem, s Agronomskim fakultetom razvili smo devet plodoreda koji imaju različite prinose obzirom na to jeli zemljište navodnjavano ili ne i računali smo pragove rentabilnosti. Ukoliko se domaćinstvo nalazi u kategoriji da nema navodnjavanje odabire  se  plodored koji ga dovodi u situaciju da je takvom proizvodnjom rentabilan, “pojasnio je Luketa . Problem plasmana okarakterizirao je kao “borbu na dvije fronte” – prva borba je s zelenim tržnicama koje su ,prema njegovoj tvrdnji, pogrešno organizirane  pa još uvijek nedostaje objektivnosti u odabiru proizvođača koji mogu svoju robu plasirati na taj način, a druga je s trgovačkim centrima gdje smatra da su već uvidjeli prednosti kvalitetnog domaćeg proizvoda te je nužno samo ostvariti konkretne kontakte i pregovore.
“Analiza koja je ponuđena u studiji daje nam odgovore kojim smjerom ići. Moramo potaknuti naše proizvođače  i krenuti u pripreme osnivanja zadruga i proizvođačkih organizacija, te učiniti sve potrebno da projektni programi namijenjeni privlačenju sredstava  EU za ruralni razvoj budu doista primjenljivi. Imamo sve potrebne resurse, a uz  preduvjete ,od navodnjavanja, pripreme i organizacije novih pogona mi možemo od uvoznika postati izvoznici domaćeg voća i povrća. Zato kao župan uvijek kažem – ne postoji nešto što ne možemo već samo kako ćemo,” naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je ovom prilikom pozvao sve proizvođače, od voćara do mljekara i proizvođača crne slavonske svinje, da se priključe najavljenom osnivanju proizvođačkih organizacija kako bi kroz udruživanje lakše odradili plasman na tržište.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn