PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK “NARODNE NOŠNJE POŽEŠTINE – BIŠKUPCI” – Odličan putokaz za očuvanje baštine

Datum objave: 07. 2. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U Gradskom muzeju Požega održana je svečana promocija priručnika za rekonstrukciju i izradu narodnih nošnji “Narodne nošnje Požeštine – Biškupci” autorice Dubravke Matoković, više kustosice Gradskog muzeja Požega. Priručnik je 32. naslov u edicijama o narodnim plesovima i nošnjama Hrvatske u izdanju Hrvatskog sabora kulture.

Knjiga etnologinje Dubravke Matoković, više kustosice u Gradskom muzeju u Požegi, pod naslovom Narodna nošnja Požeštine – Biškupci, donosi detaljne opise ženske i muške tradicijske nošnje Biškupaca. U njoj su podastrti važni podatci o preslojavanju tradicijskog ruha krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Knjiga je pisana kao priručnik za potrebu obnove i izradu novih ženskih i muških nošnji sela Biškupci. Uz tekstualni dio i fotografije, knjizi su dodani crteži tradicijskih krojeva ženskog i muškog narodnog ruha ovoga kraja. Cijelo poglavlje posvećeno je i prikazu tekstilnih rukotvorskih vještina te tehnike tkanja i ukrašavanja, a posebno mjesto pronašli su i nakit te ženske frizure. U tekstu je posebno naglašena važnost mjesnog KUD-a „Šijaci“ u očuvanju baštine svojega kraja pri čemu je dio starijih članova svojim sjećanjima pomogao mnogim etnolozima, folkloristima, muzikolozima i etnokoreolozima u prikupljanju podataka vezanih uz narodnu baštinu.

“Ova knjiga je nastala na temelju višegodišnjih stručnih istraživanja koja su vođena na području prigorskog dijela Papuka odnosno podplaninskih sela Požeštine. Najviše podataka je prikupljeno tijekom zajedničke suradnje i istraživanja s muzejskom savjetnicom Vesnom Kolić Klikić u sklopu velikog projekta o ženskim i muškim narodnim nošnjama zapadne Slavonije, kada se istražujući po požeškim selima, među kojima je bilo i selo Biškupci, došlo do novih spoznaja i nadopunila neka ranija saznanja o tradicijskom odijevanju Požeštine. Ideja je bila da se prikaže bogato preslojavanje tradicijske odjeće požeškoga kraja s naglaskom na selo Biškupci i okolni kraj. Stoga je obrađena starija i novija suvrsta narodne nošnje, koja je paralelno koegzistirala početkom 20.st. Uz nedavne nove spoznaje o narodnoj nošnji ovoga kraja, prikazani su i elementi nošnje koji nisu bili u prethodnom priručniku,kao i neke posebnosti biškupačkog kraja,” rekla je autorica Dubravka Matoković.

O knjizi je govorila i Valentina Dačnik, a recenzentica Vesna Kolić-Klikić, muzejska savjetnica u miru koja zbog bolesti nije osobno nazočila u svojoj recenziji je, između ostalog, poručila: “Autorici čestitam na uloženom trudu koji svakako neće biti uzaludan jer će priručnik za obnovu starih i izradu novih nošnji, sigurna sam, stići u prave ruke. Ovaj priručnik ima veliku važnost jer donosi i pojašnjava povijesni kontinuitet odijevanja u Biškupcima. Bez ovoga bi poznavanja gotovo nemoguće bilo promišljati budućnost mjesta koje ima svoju prošlost i koje spaja karika sadašnjosti. U tom je smislu knjiga odličan putokaz za očuvanje baštine, bolji život današnjih žitelja Požeštine i onih koji će stasati poslije nas.”

Recenziju je napisala i muzejska savjetnica Ivančica Ivkanec, lektorica je Dijana Klarić, prof., a krojeve su crtale Jelena Grabusin, dipl.ing. i Sanja Šprem dipl.ing. Autori fotografija su Barbara Ozanjek i Boris Knez iz Gradskog muzeja Požega dok je sažetak na engleski jezik prevela Dunja Horvat Weitner. Knjiga je otisnuta u 500 primjeraka, a tisak priručnika omogućili su Ministarstvo kulture RH, Požeško-slavonska županija, Grad Požega i KUD “Šijaci” Biškupci. Na promociji su bili članovi KUD-a “Šijaci” iz Biškupaca , GKUD-a Požega i brojni ljubitelji tradicije, a autorici i njenim suradnicima prigodnim su riječima čestitali ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein, viša savjetnica za kulturu i ostale društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije Ana Pirović, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, načelnik općine Velika Vlado Boban i tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn