PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE OTVARA SEZONU – “Zuboland” vas očekuje ove subote u Gradskom kazalištu Požega

Datum objave: 15. 9. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA -Dom zdravlja PSŽ u suradnji s Požeško-slavonskom županijom provodi Edukativno-preventivni projekt „Zdravozubci“ među učenicima prvih razreda osnovnih škola. U sklopu projekta nastala je i predstava “Zuboland” koja će premijerno biti izvedena 17. rujna u 11,00 sati u Gradskom kazalištu Požega.

Novu, 28. kazališnu sezonu Gradsko kazalište Požega otvara predstavom za djecu “Zuboland”. Predstava je edukativnog karaktera, a nastala je u sklopu projekta “Zdravozubci” kojim se nastoji potaknuti stjecanje dobrih navika svakodnevnog održavanja oralne higijene te razviti svijest o važnosti oralnog zdravlja. “Zuboland”  je napisala i režirala Marijana Matković, a glume Marijin Kuzmičić  i  Andrija Krištof.

Više o svemu novinare su upoznali pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki, redateljica predstave Marijana Matoković i ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović. U novoj sezoni Gradsko kazalište Požega ponudit će 11 novih naslova, od toga četiri dječje predstave, četiri profesionalne predstave za odrasle i četiri predstave Dramskog studija. Čak četiri premijere održat će se u razdoblju od rujna do prosinca, najavila je ravnateljica Neferović.

“U listopadu nas očekuje premijera dječje predstave “Tonka će sutra” koju radimo u koprodukciji s Viroviticom i Vinkovcima na tragu nove suradnje pod nazivom “Mreža slavonskih kazališta”. Ta suradnja manifestirat će se i u prvom Slavonskom KAFE-u, prvom Festivalu slavonskih kazališta čiji je nositelj Gradsko kazalište Požega, a održat će se od 15. do 22. listopada u našem kazalištu. U studenom nas očekuje premijera predstave za odrasle “Slučaj maturanta Wagnera”, a u prosincu premijera blagdanske predstave “Božićna avantura”.” najavila je Neferović dodajući kako je premijerama, profesionalnim i amaterskim te kazališnim susretima ispunjena cijela nova kazališna sezona.

U tako bogatom rasporedu svoje mjesto je pronašla i predstava “Zuboland”, rezultat prve suradnje Gradskog kazališta Požega i Doma zdravlja. Kazališna čarolija pomoći će tako najmlađima u stjecanju dobrih navika, naglasio je ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki. “Projekt Zdravozubci koji je započeo je još 2018. godine i čiji je dio kazališna predstava zamišljen je kao motivacijsko-edukacijski preventivni program dentalnog zdravlja čiji je zadatak približiti djeci potrebe očuvanja oralnog zdravlja, smanjiti strah od doktora dentalne medicine, naučiti ih pravilno održavati oralnu higijenu i poučiti ih pravilnim i zdravim životnim navikama. Ukupna vrijednost projekta iznosi 299.480,40 kuna, financirana u potpunosti iz sredstava Europskog socijalnog fonda Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Program ide u smjeru da sve prvoškolce naše županije pregledamo, saznamo točno stanje njihovih zubića, ali i da radimo promociju oralnog zdravlja gdje se Gradsko kazalište Požega svesrdno uključilo s predstavom primjerenom dobi naših mališana.” rekao je Višaticki.

Svoje zadovoljstvo projektom za dobrobit najmlađih izrazila je u ime Grada Požege pročelnica Maja Petrović. “Čestitam ravnateljici na kvalitetno osmišljenom kazališnom programu koji je i Ministarstvo kulture i medija te će financijski podržati dio programa. Zahvaljujem i ostalim djelatnicima Gradskog kazališta Požega koji su nam tehnička i logistička podrška u organizaciji ostalih događaja koje organizira Grad Požege. Veseli što bogat kazališni program koji nas očekuje ove jeseni započinje upravo s najmlađima, dječjom edukativnom predstavom,” rekla je pročelnica Petrović.

Kroz priču o dvije bakterije koje rade u odjelu Kvaritelja zuba i imaju zadatak pokvariti zube Dorianu, sedmogodišnjem dječaku koji jako voli jesti sladoled, slatkiše i grickalice, mališani će naučiti o važnosti oralne higijene i prevenciji. “Predstava je namijenjena prvenstveno prvašićima, ali kada pišem i radim predstave, radim ih za sve uzraste. Tim je veća odgovornost jer ova predstava ima edukativnu notu. Uz mlade glumce Marijina, koji je napisao i glazbu te Andriju i dječaka Miru Soldu koji daje glas Dorianu, scenografiju i kostimografiju potpisuje Ana Mikulić, Ilijana Lončar zadužena za scenski pokret koja nije imala ni malo lak zadatak oblikovati naše bakterije a veliki doprinos dali su i kazališni djelatnici Goran Krmpotić (svjetlo), Dario Hak (ton), Marija Matijanić (scenografija), Ljiljana Rodić ( kostimi) i Renato Pok koji  ima višestruku ulogu koji će s nama biti i na sceni,” rekla je Marijana.

Premijera predstave je 17. rujna u 11,00 sati u Gradskom kazalištu Požega, a repriza je 18. rujna u 11,00 sati.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn