PREDSJEDNIK VLADE S ČELNICIMA ŽUPANIJA, GRADOVA I OPĆINA – O nužnosti decentralizacije i strateškim projektima

Datum objave: 20. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

foto3

ZAGREB/POŽEGA – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, jučer se u Banskim dvorima susreo s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina. Prvi je to put da su se premijer i svi ministri sastali sa relevantnim akterima iz jedinica lokalne i područne samouprave.

Premijer je naglasio kako je za ravnomjeran razvoj i normalno funkcioniranje središnje državne vlasti izrazito važno da Vlada i predstavnici lokalnih i regionalnih jedinica usko surađuju i redovito komuniciraju. Sukladno tome najavio je da planira ovakvu vrstu susreta održavati jednom godišnje i to u srpnju, zato što tada, pojasnio je, kreće ciklus pripreme proračuna i usvajanja smjernica za sva ministarstva. Po završetku sastanka, predsjednik Vlade istaknuo je da želi uspostaviti načelo partnerstva u komunikaciji sa svim županijama. Podsjetio je da je u dva mjeseca, otkad je preuzeo dužnost predsjednika Vlade, obišao osamnaest županija, dodavši da će ovaj tjedan posjetiti i Brodsko posavsku te Sisačko-moslavačku županiju.

31b0007be0bca8231dbb415d837046c8_2_xl

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk zahvalio se premijeru što je pozvao predstavnike općina, gradova i županija na sastanak i rekao kako županije neće odustati od decentralizacije:” Odlučni smo postati nezaobilazna karika u promišljanju budućeg ustroja Republike Hrvatske. Snažno i dalje zagovaramo jačanje ovlasti i nadležnosti županija te mogućnost da barem jednim dijelom sami odlučujemo o prihodima i oblikovanju proračuna. Sigurni smo da se decentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava i na tome ćemo se zalagati i dalje”. Osim rasprave o ključnim temama iz područja lokalne i regionalne vlasti, bila je ovo prilika da župani premijeru prezentiraju strateške projekte županija.

IZVOR:   vlada.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn