POŽEŠTINA DOBILA TREĆE RECIKLAŽNO DVORIŠTE – Završna konferencija projekta izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u Jakšiću

Datum objave: 14. 5. 2020. | Kategorija: Društvo

JAKŠIĆ – Nakon Požege i Pleternice, sukladno preuzetim zakonskim obvezama, kao i želji za kontinuiranim podizanjem standarda življenja, Požeština je dobila treće reciklažno dvorište. Otvoreno u Jakšiću, u prostoru gospodarske zone, na ukupno 2 550 kvadrata, vrijedno 2,64 milijuna kuna, financirano sredstvima Europskog kohezijskog fonda, moderno opremljeno reciklažno dvorište s radom bi trebalo početi u mjesecu lipnju.

Promišljajući na pravi način o budućnosti, zdravom i čistom okolišu kao i suživotu s prirodom, unatoč problemima s pandemijom koronavirusa, Općina Jakšić uspješno je privela kraju projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta. Nakon Požege i Pleternice, treće je to reciklažno dvorište u Požeštini, otvoreno u prostoru gospodarske zone na ukupno 2550 kvadrata, projekt vrijedan 2,64 milijuna kuna, financiran sredstvima Europskog kohezijskog fonda u kojem je Općina sudjelovala s nešto malo manje od 500 tisuća kuna vlastitih sredstava.

“Završetkom radova na izgradnji i opremanju reciklažnog dvorišta, uspješno smo priveli kraju još jednu u nizu višemilijunskih investicija na našem području i tako, dugoročno, uz mijenjanje navika, preuzimanje odgovornosti za brigu o zajedničkom okolišu, počeli polako formirati i gospodarsku zonu u koju stižu i investicije. Vjerujem kako će moderno opremljeno reciklažno dvorište zadovoljiti potrebe mještana Jakšića, smanjiti količine mješovitog otpada, ali i povećati količine onog razdvojenog, čime ćemo se, u razumnom vremenu od dvije do tri godine, približiti europskim standardima kada je riječ o ekologiji, zaštiti okoliša i svijesti kako vlastiti životni prostor moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Svi koji su sudjelovali u ovoj “priči” odradili su vrhunski posao,uz poštivanje ugovorenih rokova, u što će se, početkom lipnja, kada bi reciklažno dvorište trebalo i službeno početi raditi, moći uvjeriti i mještani. Iako nas je pandemija koronavirusa na kratko zaustavila u planovima, nismo odustali od realizacije niza vrijednih projekata poput projekta aglomeracije Pleternica u okviru kojeg se trenutno radi na kolektorskom vodu naselja Jakšić, kanalizacije i vodovoda u naselju Tekić, a pri kraju je i završetak izgradnje vatrogasnog doma i tornja, financiranog također europskim sredstvima. Tu je još i niz drugih, manjih, iako ne i beznačajnih projekata za Općinu i sva njena naselja koja ćemo, vjerujem, unatoč situaciji, uspjeti realizirati u ovoj godini.”, istaknuo je na završnoj konferenciji projekta izgradnje i opremanja reciklažnog dvoriišta, načelnik Općine Jakšić, Ivica Kovačević.

Zadovoljstvo uspješno realiziranim projektom i još jednim reciklažnim dvorištem na području Požeštine, iskazao je i župan Alojz Tomašević. “Uz zakonsku obvezu, objekt poput ovog je i pravo svih stanovnika, jer krajnje je vrijeme da otpad počnemo promatrati i kao sirovinu, te naučimo kako s prirodom živjeti i njome dobro upravljati. Čestitam čelnim ljudima Općine, onima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, kao i svima koji na pravi način promišljaju o budućnosti svog i prostora svih nas.”, zaključio je prvi čovjek županije.

Reciklažnim dvorištem u Jakšiću upravljat će tvrtka Komunalac Požega d.o.o, čiji je cilj, kako je na završnoj konferenciji istaknuo direktor Josip Vitez, na tri postojeće lokacije skupiti oko 900 tisuća kilograma razdvojenog otpada, što odgovara i ciljevima koje je Hrvatska, zajedno sa zakonskom obvezom, preuzela ulaskom u Europsku uniju.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn