POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Sudionici programa „Škola ambasador“ Europskog parlamenta na prijemu kod županice Jozić

Datum objave: 21. 1. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Požeško-slavonska županica Antonija Jozić primila je jučer predstavnika Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te predstavnike lokalnih obrazovnih ustanova koje sudjeluju u programu EPAS – „Škola ambasador“ Europskog parlamenta. Iz Požeško-slavonske županije u program su uključene četiri ustanove: Srednja škola Pakrac i Gimnazija Požega program provode od 2018. godine, a Ekonomska škola Požega i Tehnička škola Požega od 2019.

Riječ je o programu koji se u Hrvatskoj i ostalim EU državama članicama provodi od 2016. godine s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim vrijednostima i pravima. Programom je do sada obuhvaćeno 60-tak gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

„Na svakom koraku oko nas vidljivi su pozitivni tragovi što to članstvo u Europskoj uniji donosi u Požeško-slavonskoj županiji, ali u konačnici i za cijelu Hrvatsku. Tu prvenstveno mislim na sredstva koja možemo osigurati za provedbu naših kapitalnih investicija vezano s naglaskom na obrazovanje, posebice u dijelu višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji kaže da ćemo moći ulagati sredstva i u uspostavu jednosmjenskog rada u osnovnim školama, u jačanju kapaciteta srednjih škola, kao i Regionalni centar kompetencija koji se također provodi na području naše županije uz brojne druge projekte.“ rekla je županica Jozić.

U sklopu programa „Škola ambasador“, nastavnici i učenici organiziraju tematske aktivnosti te sudjeluju u kreativnim radionicama na kojima se upoznaju s radom Europskog parlamenta, europskim javnim politikama i prioritetima, a kroz razmjenu iskustava s drugim sudionicima stječu nova znanja i uče o solidarnosti i važnosti zajedništva.

Marko Boko, predstavnik ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj rekao je kako se program „Škola ambasador“ Europskog parlamenta provodi već nekoliko godina ne samo u Hrvatskoj već i na razini drugih država članica EU. „Cilj nam je obilaziti teren, razgovarati s učenicima i njihovim profesorima mentorima“ – rekao je Marko Boko uz napomenu kako je program uključeno preko 1000 učenika. Uz predstavljanje rezultata provedbe programa u lokalnoj zajednici, predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, sa županicom su razgovarali o aktivnostima i planovima rada Ureda u ovoj godini. Među ostalim i o provedbi procesa Konferencije o budućnosti Europe čiji je cilj izrada prijedloga za reformu i buduće politike EU-a te o kampanji Zajednoza.eu.

Zajednoza.eu je komunikacijska kampanja koju je pokrenuo Europski parlament kako bi potaknuo građanke i građane svih EU država članica na neposrednu razmjenu mišljenja o temama važnim za Europu. Građani se međusobno povezuju registracijom na istoimenoj paneuropskoj platformi zajednoza.eu, dostupnoj na 24 službena jezika Unije, pa tako na i hrvatskom. Na platformi mogu raspravljati o njima važnim temama, ali i saznati kako se uključiti u aktivnosti koje diljem Europe organiziraju uredi Europskog parlamenta i njihovi partneri.

TEKST: S. P.           FOTO: PSŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn