POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Prisegnuli sudci porotnici i sudci porotnici za mladež Općinskog suda u Požegi

Datum objave: 25. 1. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Velikoj županijskoj vijećnici održana je svečana prisega sudaca porotnika i sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Požegi, a koje je na temelju Zakona o sudovima, Zakona o sudovima za mladež i Statuta Požeško-slavonske županije imenovala Županijska skupština na sjednici održanoj u prosincu prošle godine.

“Želio bih vam u svoje ime i u ime Županijske skupštine Požeško-slavonske županije čestitati na imenovanju. Za sudce porotnike imenovala vas je Županijska skupština na 15. sjednici održanoj 13. prosinca 2023. godine. Tome je prethodio opsežan postupak, u kojemu je Komisija za izbor i imenovanje Županijske skupštine zatražila od gradova i općina, odnosno njihovih vijeća, Udruge poslodavaca i Gospodarske komore da predlože osobe dostojne obavljanja ove dužnosti. Potom su prijedlozi upućeni predsjedniku Općinskog suda u Požegi, da bi on dao svoje mišljenje što je zakonski preduvjet, a kao što sam rekao, u cijeloj toj proceduri Županijska skupština obavila je konačni zadatak vašeg imenovanja,”istaknuo je Vinko Kasana, predsjednik Županijske skupštine Požeško-slavonske županije.

Nazočnima se obratio i predsjednik Općinskog suda u Požegi, Damir Ronko, upoznavši sa zadacima koje sudci porotnici preuzimaju prisegom. “Kao sudci porotnici na vas se primjenjuju slična pravila kao i na sudce profesionalce. Danas ćete prisegnuti da ćete se u obavljanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske te da ćete svoju dužnost ispunjavati samostalno, nepristrano i savjesno, što podrazumijeva da morate paziti kako ne biste došli pod utjecaj i interese drugih. Uvijek morate čuvati svoje dostojanstvo kao i dostojanstvo suda i sudbene vlasti. Nadam se da ćete opravdati čast i povjerenje koje su vam ukazale Požeško-slavonska županija i Republika Hrvatska te se nadam izuzetnoj suradnji s kolegama sudcima,” istaknuo je Ronko.

IZVOR: PSŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn