POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Županica Jozić održala Koordinaciju s gradonačelnicima i načelnicima

Datum objave: 06. 7. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Županica Antonija Jozić održala je danas Koordinaciju s gradonačelnicima i načelnicima. Na dnevnom redu bile su tri teme – izvješće o prirodni nepogodama koje su pogodile Požeško-slavonsku županiju, izvješće gradonačelnika i načelnika o projektima i aktivnostima koje se trenutno provode, te izrada operativnih programa za novo programsko razdoblje 2021/2027.

Koordinacija gradonačelnika i načelnika dobra je praksa s obzirom na umrežavanja i suradnju svih jedinica lokalne samouprave po čemu je Požeško-slavonska županija prepoznata na razini cijele Hrvatske, naglasila je županica Jozić koja je danas prvi put na Koordinaciji bila u svojstvu županice, iako joj je rad na sastancima te vrste dobro poznat iz protekla dva mandata gradonačelnikovanja u Pleternici.

Današnja Koordinacija na dnevnom redu imala je je izvješće o prirodni nepogodama koje su pogodile Požeško-slavonsku županiju, izvješće gradonačelnika i načelnika o projektima i aktivnostima koje se trenutno provode, te izrada operativnih programa za novo programsko razdoblje 2021/2027.

“U kratkom izvješću bilo je riječi o potporama Vlade RH i za poljoprivredu onima koje će ići prema građanima te za potpore koje su dobivene za sanaciju javnih objekata. Već ovaj petak imam sastanak s ministrom Horvatom u Zagrebu vezano uz modele isplate, a u tijeku je prijava šteta. Nakon toga gradska i općinska povjerenstva će u relativnom kratkom roku izaći i napraviti procjenu šteta i na temelju toga građani mogu očekivati isplate. Rok za procjenu šteta je 60 dana, no nadam se da će povjerenstva to odraditi u što kraćem roku, na raspolaganje ćemo staviti sve ljude koji rade u Županiji i našim ustanovama, a građevinske su struke, kako bi pomogli u tom poslu,” rekla je županica Jozić.

Gradonačelnici i načelnici predstavili su projekte i aktivnosti na svom području pri čemu su se izdvojile dvije teme – dječji vrtići i projekt “Zaželi”- program zapošljavanja žena koji je u završnoj fazi u svim jedinicama lokalne samouprave. “Nešto što se kroz izvješća gradonačelnika i načelnika proteže kao problematika su dječji vrtići, odnosno, nedostatni kapaciteti dječjih vrtića da bi se mogla upisati sva djeca koja trebaju u vrtić. Na tom tragu gradonačelnici i načelnici rade pripremu projektne dokumentacije, u tijeku je natječaj iz mjera ruralnog razvoja gdje se takvi objekti mogu javiti i financirati. Vjerujemo da, kada se završi proces prijave projekata vjerujemo da ćemo biti županija kojoj će biti odobrena sredstva za izgradnju i dogradnju dječjih vrtića, odnosno povećanje kapaciteta.”

“Projekti Zaželi odnosno pomoć u kući pomalo završavaju i želja svih nas je da se taj projekt nastavi i dalje. Znamo da će natječaji za europska sredstva biti vjerojatno krajem ove godine, odnosno početkom sljedeće godine i sada se stvara jedno razdoblje u kojem se program neće provoditi. Vjerujem da će gradonačelnici i načelnici uspjeti ili kroz Hrvatski crveni križ ili na drugi način, bar onim najpotrebitijim obiteljima koje su bile u sustavu osigurati osnovnu pomoć dok ponovo ne zaživi projekt “Zaželi”. Nadamo se da taj projekt više neće biti na razini dvije godine ili godinu dao kao što je bio dosad nego će trajati duže. Zato imamo i informacije iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava ministra Josipa Aladrovića koji radi na tome da ti projekt traju duže razdoblje i da ne budu prekidani,” rekla je o projektu “Zaželi”.

Na Koordinaciji je bilo riječi i o novostima u novom programskom razdoblju vezano uz sufinanciranje iz fondova EU u sljedećih sedam godina. Novost je da će se u novom programskom razdoblju moći financirati izgradnja i dogradnja osnovnih i srednjih škola – osnovnih s ciljem jednosmjenskog rada, a srednjih s ciljem podizanja kvalitete srednjoškolskog obrazovanja.

TEKST: Sanja Pok             FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn